Paradoxul explicat de specialiști: Panourile solare funcționează mai bine în zilele reci decât în zilele toride

Panourile solare, o alternativă din ce în ce mai folosită la sursele convenţionale de încălzire, funcţionează pe baza luminii, şi nu a căldurii. Contrar miturile auzite, panourile solare își pierd din eficiență iarna, doar din cauza perioadei mai scurte cu lumina solară sau din cauza acoperii lor cu zăpada. Trecând peste acest impediment, panourile solare funcționează mai bine la temperaturi scăzute decât în zilele toride, ne informează specialiștii.

După cum spune auditorul energetic Cristian Simion, citat de către Digi24: ”În multe zone care se confruntă cu ierni severe în fiecare an, persistă ideea că panourile solare sunt ineficiente pe timpul lunilor de iarnă. Percepţia este una eronată. În timp ce cantitatea de lumină solară prezentă determină cantitatea de energie colectată, temperaturile scăzute nu au niciun efect asupra modului de funcţionare al panourilor solare. De fapt, acestea funcţioneaza mai bine în zile mai reci decât în zile toride. Energia solara poate fi captată în mod eficient în condiţii de iarnă atât timp cât se realizează măcar o întreţinere minimă a panourilor solare”.

De ce este recomandată curăţarea panourilor solare în toate anotimpurile

Tot ceea ce diminuează cantitatea de lumină captată de panourile solare – fie că este vorba de noroi, frunze sau orice altceva – reduce cantitatea de energie colectată. Din acest motiv, curăţarea periodică a panourilor este recomandată în toate anotimpurile pentru a menţine funcţionarea acestora la un grad cât mai ridicat. Însa cea mai dramatică acoperire a panourilor se produce după o ninsoare. Dacă zăpada depusă are mai mulţi centimetri, iar temperatura este scăzută, aceasta trebuie curăţată de pe panouri, pentru ca acestea să poată colecta radiaţii solare.

Îngheţul apare destul de frecvent, iar panourile solare, ca şi parbrizul unei masini, se acoperă în acest caz cu un strat subţire de gheaţă. Nu trebuie să încercaţi să îndepărtaţi această gheaţă cu niciun fel de unealtă, deoarece este posibil ca acestea să zgârie sau să deterioreze panourile solare, şi în felul acesta lumina captată se poate risipi. Cel mai bine este să nu faceţi nimic în acest caz, deoarece de cele mai multe ori este doar un strat subţire, care se va topi la apariţia soarelui.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *