Pas istoric: A fost aprobat un nou tratament pentru leucemie, personalizat, care presupune modificarea genelor

Un grup consultativ de experti ai Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) a recomandat, miercuri, aprobarea primului tratament constand in modificarea genetica a sistemului imunitar al unui pacient pentru a lupta cu leucemia.

Aceasta recomandare, pe care FDA probabil o va sustine, deschide calea catre comercializarea primei terapiigenice.

Acest tratament, numit „CTL019”, a fost dezvoltat la Universitatea din Pennsylvania si brevetat de laboratoarele elvetiene Novartis pentru tratarea leucemiei limfoblastice acute.

Grupul de experti independenti a recomandat aprobarea acestui tratament la copii si adultii tineri care au manifestat rezistenta la alte terapii impotriva leucemiei sau au inregistrat o recidiva.

Unul dintre acesti pacienti, care are astazi 12 de ani, a fost primul copil care a beneficiat de aceasta terapie genica, in 2012, intr-un spital din Pennsylvania. Fetita avea atunci sase ani. Efectele secundare au fost severe – febra, scaderea tensiunii arteriale si congestie pulmonara – insa ea a invins leucemia si nu mai prezinta astazi nicio urma de cancer. Ea a fost prezenta miercuri in sala in care grupul de experti a facut recomandarea catre FDA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *