Portretul Regelui Mihai, ascuns într-o biserică din Dolj

Portretul Regelui Mihai dintr-o biserică din Dolj a rezistat prigoanei comuniste ascuns 50 de ani sub un strat gros de var. Preotul bisericii din Salcia, din anii 50, a ştiut că doar astfel îl va putea salva şi a sperat că orânduirea se va schimba, iar chipul monarhului va fi din nou preţuit. Abia după Revoluţie, portretul lui Mihai a fost scos din nou la lumină şi străjuieşte şi acum intrarea din biserică dedicată ctitorilor.

Lăcaşul de cult din Salcia a fost construit în 1941. Cum era datina, la intrare era scris „Biserică ridicată în timpul regelui Mihai I”, iar portretul Majestăţii Sale a fost pictat la ctitori. Câţiva ani mai târziu, comuniştii decid ca însemnele regale să dispară.

Preotul paroh de acum șapte decenii a salvat pictura cu speranţa că vremurile se vor schimba, iar chipul regelui va fi din nou preţuit.

În 1995 portretul a fost scos din nou la iveală. Nu mai ştia multă lume de el, dar preotul primise odată cu parohia şi secretul. Pentru oamenii din sat această legătură cu familia regală e motiv de mare mândrie.

 

00:00

01:47

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *