Povestea craioveanului Marius Licuț, campion național la skandenberg și atletism

         Marius Gabriel Licuț practică în paralel două sporturi pe cât de dificile, pe atât de complexe: skandenbergul și atletismul.

Traseul biografic al tânărului pe care îl vom cunoaște în rândurile următoare nu pare a fi, la prima vedere, unul ieșit din comun: a urmat Liceul cu Program Sportiv „Petrache Triscu” din Craiova, iar actualmente este student al Facultății de Mecanică, secția IT, a Universității din Craiova. Totuși, povestea de viață a protagonistului nostru nu este nici pe departe unul atât de convențională pe cât s-ar putea deduce din cele prezentate anterior. La numai 21 de ani, Marius se poate lăuda cu un palmares aproape incredibil pentru un tânăr sportiv. Este campion național (de șapte ori!) la skandenberg, precum și la atletism, cu ștafetă de 4×200/4×400, respectiv 4×100 de metri. Este deținătorul unui record național în sală de ștafetă 4×400, omologat la Istambul. Reprezintă România la campionate europene și mondiale, fiind locul 6 mondial la categoria 70 de kg brațul drept.

Am avut bucuria să discutăm cu Marius despre reușitele sale, despre cheia excelenței în sport, dar și despre obstacolele inerente acestui traseu.

Rep. Cum a început pasiunea ta pentru skandenberg și ce obstacole ai întâmpinat?

M.L. Eram cel mai slab din clasă la skandenberg, și asta m-a ambiționat foarte mult. Este foarte greu să practici sport la noi, mai ales că dacă nu ai un sponsor ești nevoit să plătești toate deplasările la concursuri, suplimentele, echipamentele etc.

Sunt foarte dezamagit de faptul că acest sport este ignorat de multă lume, si mai ales că nu sunt susținut de conducerea orașului. Sunt primul craiovean care a obținut o medalie la un Campionat Național de Skandenberg.

Rep. Pe lângă skandenberg, practici și atletismul, unde ai, de asemenea, rezultate excepționale. Există vreo legătură între cele două sporturi?

 

M.L. Sunt două sporturi foarte grele. Ambele se bazează pe tehnică, viteză, rezistență, forță. Sportul te dezvoltă fizic, dar te și educă în același timp.

Rep. Ce le recomanzi tinerilor pasionați de aceste sporturi?

M.L. Trebuie să faci foarte multe sacrificii ca să fii cel mai bun. Le recomand să practice cât mai mult sport. Să nu își mai consume timpul cu alte activități, precum calculatorul sau telefonul. Le recomand să socializeze unii cu alții, să își cultive spiritul de echipă. Viața de sportiv este foarte frumoasă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *