Predicții: ce se va întâmpla cu piața muncii când majoritatea oamenilor vor trăi peste 100 de ani?

Modificările demografice din următoarele decenii vor impacta puternic procesele de recrutare, formare și sistemul de beneficii. În consecință, profesioniștii în resurse umane vor trebui să se pregătească și să pregătească organizațiile pentru o piață a muncii care va arăta foarte diferit de cea de acum.

 

Peste 50% din copiii care se nasc acum în țările dezvoltate vor atinge vârste ce depășesc 100 de ani și chiar și generația activă acum are șanse semnificativ crescute să între în rândul centenarilor. În studiul The 100-Year Life, Lynda Gratton și Andrew Scott, de la London Business School, trec în revistă impactul schimbărilor demografice asupra organizațiilor și asupra felului în care parcursul carierei noastre merge spre o direcție cu mai multe etape, unde se combină perioade de experimentare, downshifting, evoluție ierarhică într-un anumit domeniu și antreprenoriat.

Așa cum este de așteptat, indivizii experimentează tot mai mult în ultima vreme în felul în care își croiesc cariera. Vedem tineri care intră într-o fază de explorare în care încearcă diverse joburi și profesii, înainte de a stabili clar domeniul pe care se vor specializa pentru restul carierei. În schimb, companiile încă mai folosesc metodele tradiționale de recrutare prin care abordează tinerii imediat după absolvirea de studii superioare, iar lucrurile se schimbă rapid și în această zonă.

Plus 10 ani de muncă

„Lucrurile vor merge mereu în direcții neașteptate și noi trebuie să încercam să aflăm cât mai multe cu putință despre ce s-ar putea întâmpla pentru a avea cât mai multe opțiuni la îndemână”, spune Lynda Gratton.

Astfel, rolul HR-ului va deveni tot mai important și se va dovedi vital în anticiparea trendurilor demografice și a felului în care acestea impacteaza piața muncii. Specialiștii de resurse umane vor trebui să traducă aceste rezultate în strategii de recrutare, remunerare și formare adaptate pentru o carieră cu mai multe etape, care se va prelungi cu cel puțin 10 ani peste vârsta de pensionare de acum.

Lynda Gratton, Professor of Management Practice la London Business School, unde este coordonatorul celui mai valoros program de resurse umane la nivel mondial, vine la București pe 6 aprilie, la invitația HR Club, pentru a vorbi despre viitorul muncii în contextul creșterii speranței de viață generale.

 

 

Sursa: wall-street.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *