Primăria Craiova caută soluţii pentru continuarea lucrărilor la „cartierul chinezesc”

               Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunţat miercuri că municipalitatea caută soluţii pentru continuarea lucrărilor de construire a cartierului de locuinţe început de firma chineză Ningjian Construction Group co. LTD. pe strada Caracal, după ce aceasta a renunţat la contract din cauza problemelor financiare.

„În prima şedinţă a Consiliului Local Craiova se va lua act de acest lucru (n.red.: de renunţarea firmei chineze la proiect), CL va stabili că acest contract a fost denunţat şi va trece în patrimoniul CL tot ceea ce s-a realizat pe strada Caracal. (…) Se termină etapa de colaborare cu firma chineză, iar comisia din cadrul primăriei înfiinţată prin dispoziţie de primar are în lucru modalităţile de a continua această investiţie. Probabil că luni vom avea prima discuţie privind continuarea modului de lucru pentru finalizarea cartierului. Reprezentanţii Direcţiei Patrimoniu vor merge la Oficiul de Cadastru pentru a înscrie în cartea funciară proprietatea noastră asupra acestor clădiri”, a spus primarul Craiovei.

Acesta a mai afirmat că după denunţarea contractului, municipalitatea a recepţionat lucrările realizate până acum, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic şi azi s-a semnat procesul verbal şi a cerut radierea din cartea funciară a contractului de concesiune.

Firma chineză Ningjian Construction Group co. LTD. a anunţat în urmă cu o săpătmână că renunţă la construirea cartierului de locuinţe din Craiova şi va ceda municipalităţii întreaga investiție executată până acum. Printr-un comunicat de presă transmis marţi, Compania Shadong Ningjian îşi cere scuze craiovenilor pentru neplăcerile create şi afirmă că, în semn de respect față de aceştia, a hotărât să transfere cu titlu gratuit proiectul tehnic, studiul de fezabilitate, detaliile de execuție, autorizația de construire, precum şi toate celelalte elemente tehnice, astfel încât lucrările să poată fi continuate imediat după ce va fi găsită o soluție de finanțare. Prin acest proiect,  compania a pierdut circa 8 milioane de euro.

Cartierul de locuinţe se construieşte pe un teren concesionat de la Primăria Craiova în baza unui memorandum de înţelegere semnat în septembrie 2014 la Beijing, de primarul Craiovei la acea vreme, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele firmei Ninjiang Construction Group Co Ltd, Yang Gencai, şi Hu Huibang, managerul general al Băncii de Dezvoltare a Chinei, în prezenţa premierilor din România şi China, Victor Ponta şi Li Keqiang.

Primăria Craiova preciza că deşi proiectul parafat la cel mai înalt nivel printr-un memorandum semnat de premierii celor două ţări, care prevedea şi alte investiţii chineze în industria autohtonă, a beneficiat de toată susţinerea autorităţilor locale, prin activitatea de supraveghere a modului în care concesionarul şi-a executat obligaţiile asumate prin contract,au fost semnalate întârzieri în execuţia lucrărilor, precum şi sistarea proiectului din luna octombrie 2015.

Cartierul de locuinţe se construieşte pe amplasamentul unei foste unităţi militare, iar lucrările au început în luna martie 2015, preţul de vânzare al apartamentelor fiind de 400 euro/m.p., fără TVA.

Alex Călin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *