Proteste fără precedent în România post-decembristă. Aproape 100.000 de români au protestat în stradă împotriva grațierii, amnistiei și modificării Codului Penal și Codului de Procedură Penală

Proteste masive în Capitală și în alte câteva orașe importante ale țării împotriva intenției Guvernului de a adopta ordonanțele privind amnistia, grațierea și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Aproximativ 50.000 de români au protestat în București, iar după estimările difuzate de presa centrală, se estimează că 10.000 de manifestanți au protestat în Cluj-Napoca și aproximativ 8000 în Timișoara aproape 8.000 de oameni. În Sibiu au protestat împotriva ordonanțelor aproximativ 6.000 de oameni, la Iași aproximativ 3.000, la Brașov 2.000, iar la Constanța aproximativ 1.000 de oameni.

În alte orașe din țară au fost înregistrate proteste la care au participat sute de oameni în fiecare locație.

***

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate. (sursa DIGI 24)

***

Sursa foto: www.gandul.info

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *