Referendum pentru schimbarea denumirii judeţului Olt.

Consilierii judeţeni din Olt au adoptat, joi, un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum având ca temă schimbarea denumirii judeţului în Olt-Romanaţi.

Consultarea populaţiei va avea loc în 15 octombrie, iar Consiliul Judeţean a alocat suma de 500.000 de lei necesară organizării scrutinului, informează news.ro.

Consiliul Judeţean Olt, reunit, joi, în sedinţa lunară, a adoptat o hotărâre privind organizarea unui referendum pentru schimbarea denumirii judeţului. Proiectul a fost iniţiat de către preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, şi a întrunit sufragiile consilierilor.

Aceştia au stabilit ca în data de 15 octombrie să aibă loc consultarea populaţiei şi au alocat suma de 500.000 de lei pentru organizarea scrutinului.

Marius Oprescu a afirmat că doreşte să remedieze situaţia apărută prin contopirea fostelor judeţe istorice Olt şi Romanaţi.

”Actualul judeţ Olt este format din două judeţe istorice, este fostul judeţ istoric Olt şi fostul judeţ istoric Romanaţi. Practic, actualul judeţ Olt, despărţit de linia râului Olt, este format din aceste două judeţe istorice. Prin acest referendum, încercăm să aducem o reparaţie morală, atribuind judeţului Olt denumirea de Olt-Romanaţi. Nu se schimbă nimic, niciun act de identitate, permis de conducere, certificat de naştere, paşaport, plăcuţe de înmatriculare ale maşinilor nu vor fi schimbate, decât la teremenul de expirare. Astfel, alte costuri suplimentare, în afară de cele prevăzute din bugetul Consiliului Judeţean pentru organizarea acestui referendum, nu vor fi”, a declarat Marius Oprescu, citat de presa locala.

Potrivit ultimelor statistici ale Autorităţii Electorale Permanente, aferente alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, în judeţul Olt erau înscrişi pe listele electorale permanente 377.306 alegători. Pentru ca referendumul să fie validat, în 15 octombrie trebuie să voteze 30 la sută dintre aceştia, iar pentru ca denumirea judeţului să fie schimbată, jumătate plus unu dintre cei prezenţi trebuie să răspundă cu ”Da” la întrebarea ”Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”.

 

Sursa

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *