Sevil Shhaideh si frica artificiala de straini

Pe 21 decembrie, la mai bine de o săptămână de la alegerile electorale pentru parlamentul româniei, Partidului Social Democrat, cel care a obținut cel mai mare procent de voturi, i-a revenit sarcina de a propune președintelui țării viitorul prim-ministru. Această acțiune a fost realizată prin intermediul șefului de partid, Liviu Dragnea, care a invocat numele doamnei Sevil Shhaideh, un politician român de origine tătară și religie musulmană. Propunerea a stârnit încă de la început controverse, doamnei Shdaideh fiindu-i reproșată etnia tătară, neromână, religia musulmană și faptul că este căsătorită cu un bărbat de origine siriană. Am asistat astfel la reactivarea atitudinilor de respingere totală a elementelor străine, prezente la unele partide, negându-se prin acest mod o mare parte a istorie noastre, dar despre asta vom vorbii puțin mai târziu. Pentru a ne face o imagine mai clară și pentru a lumina contururile unei presupuse diversiuni este nevoie să facem o scurtă trecere în revistă a biografie Doamnei, cea care ar putea ocupa funcția de prim-ministru:

-Sevil Shhaideh s-a angajat la Consiliul Judeţean Constanţa în 1993. A fost, până în 2007, directorul departamentului de Sisteme Informatice din cadrul instituţiei.

-Apoi, între 2007-2012, a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Generale de Proiecte. În aceeaşi perioadă, a fost şi coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Din această calitate a început colaborarea cu Liviu Dragnea.

-După 2004, s-a apropiat atât de Nicuşor Constantinescu, cât şi de Liviu Dragnea. În 2012, a fost numită secretar de stat.

-Din 2012, după căderea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, Sevil Shhaideh s-a mutat la Ministerul Dezvoltării.

-Sevil Shaaideh a fost numită mai 2015 ministru al Dezvoltării, în guvernul Ponta. Ea a lucrat aproape două decenii la Consiliul Judeţean Constanţa.

În ceea ce privește averea, Doamna Sevil Shhaideh a reușit să acumuleze în cele peste două decenii de activitate o proprietate imobiliară în Constanța și trei proprietați aflate pe numele soțului, în Siria, un cont bancar în valoare de 422 mii de lei și un venit anual din salarii de aproximativ de 180 mii lei, potrivit declarației de avere completate la data de 10.02.2016.

 

„Vine prima și pleacă ultima de la lucru și, foarte important, nu e omul binomului”

 

Referindu-ne la profesionalismul Doamnei pe care am menționat-o mai sus, surse importante, dintre cei care au avut de a face în mod direct cu acest politician prin intermediul ministerului la care a activat depun mărturie despre seriozitatea, profesionalismul și puterea de muncă, ce l-au propulsat până la această poziție. Astfel, Doamna Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, declară că a beneficiat de tot sprjinul Seviliei Shhaideh pe când aceasta încă făcea parte din Ministerul Dezvoltării și laudă faptul că s-a dovedit a fi punctuală și mai româncă decât toți: „Am lucrat cu ea în calitatea mea de primar și a ei de secretar de stat și apoi ministru la MDRAP. Profesionistă în adevăratul sens al cuvântului! Știe! Știe cum e cu absorbția de fonduri europene, subiect arzător și la ordinea zilei, știe bine administrația locală și centrală, știe programul de guvernare bine pentru că este o persoană care a lucrat din greu la el. Edilii nu au motive să se plângă. Fie că erau primari de mari municipii, fie că erau de comune, au găsit la ea o ușă deschisă, li s-a vorbit cu mult bun simț, li s-a dat încredere, știu despre ea că e muncitoare, vine prima și pleacă ultima de la lucru și, foarte important, nu e omul binomului. E chiar ok, iar pentru mine a fost o surpriză plăcută. Are un singur defect: numele! Dar vă asigur că e mai româncă decât mulți români”

        O problemă ridicată este referitoare la etnia neromânească. Persoana despre care am vorbit anterior aparține unei comunități de vechi tătari. Această problemă constituie o frică artificial și o putem cataloga astfel foarte ușor dacă facem apel la istorie și constatăm că străinii au făcut parte integrantă din trecutul nostru. Însuși Basarab I, considerat intemeiatorul Țării Românești este bănuit a fi de origine cumană, neromână. Urcând pe scara istoriei descoperim că primele legiuri, care, trecând peste statutul nostru de vasali și respectiv de protejați ai puterilor străine, au dus la progresul țării, au fost înfăptuite sub oblăduirea străinilor. Un alt fapt de necontestat, care vine să întărească cele afirmate anterior este reprezentat de domnia primului nostru rege, Carol I de Hohenzollern. Acesta a fost „importat” dintr-o familie nobilă de orgine germană și a condus țara cu mână forte timp de 47 de ani, angrenând-o într-un progres indubitabil. Pe teritoriul patriei noastre și în special în zona geografică unde își are originea Doamna Sevil Shhaideh, Dobrogea, au trăit în bună înțelegere de-a lungul timpului, simultan, în jur de 14 etnii. Putem spune că noi, ca popor am învățat lecția multiculturalismului și a îngăduinței, astfel încât să fie străine de noi atitudinile de respingere categorică față de reprezentații etniilor.

O altă problemă este întreținută de faptul că Domniei Sale îi este imputată religia musulmană, fiind aproape identificată cu imigranții care crează probleme în Europa. Din atitudinea detractorilor reiese că nu este importantă diferența de confesiune, deoarece în politica românească întâlnim și catolici și protestanți ba chiar și iudaici, ci mai degrabă faptul că aparține unei religii care este asociată cu fapte de terorism, primitivism și îndoctrinare exacerbată. Această viziune este denaturată, deoarece Doamna în cauză aparține unei naționalități ai cărei reprezentanți s-au stabilitit pe teritoriul țării noastre cu multe secole în urmă și nu se pune problema lipsei socializării conform cu regulile și normele culturii noastre. Este important să punem accentul pe profesionalism, să cântărim situațiile în parte și acordăm mai mult credit esenței decât aparenței.

 

Scuipici Stefan-Laurentiu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *