Sfântă Liturghie Arhierească la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Craiova

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost prezent duminică, 20 august,  în mijlocul credincioșilor din cartierul craiovean Pelendava. Aici Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni”, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele protopop Grigore Vulcănescu, de la Protoieria Craiova Sud și părintele paroh al Bisericii, pr. Cosmin Dorobăț. Vizita Înaltpreasfinției Sale vine în prelungirea unei tradiții mai vechi de a vizita această parohie în duminica imediat următoare Praznicului Sfinților Brâncoveni (16 august).

 

„Această Sfântă Liturghie se încadrează în dorința noastră și în același timp în datoria noastră de a cinsti pe înaintașii noștri, de a le urma exemplul și pilda, de a privi întotdeauna cu admirație și în același timp cu angajament, de a le urma viața lor, a acestor Sfinți Brâncoveni, care au mărturisit credința în Mântuitorul Iisus Hristos, în fața oamenilor, în fața ereticilor și chiar în fața păgânilor. Dumnezeu i-a preamărit pe ei, iar astăzi sunt cunoscuți și recunoscuți de noi ca mijlocitori înaintea Tatălui Ceresc și înaintea tronului dumnezeiesc, pentru ca noi să avem părinți, să avem mijlocitori și întotdeauna rugători pentru noi înaintea lui Dumnezeu”, a precizat Părintele Mitropolit Irineu.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a detaliat în continuare pericopa evanghelică duminicală.  „Noi am primit de la Dumnezeu tot ceea ce este în viața noastră: existența noastră, sănătatea noastră, bucuria noastră, zilele aceastea pe care Dumnezeu ni le-a dat, toate acestea la un loc formează o adevărată comoară pe care Dumnezeu o investit-o în noi, ne-a arătat-o întotdeauna și ne-o dovedește cu prisosință în toate circumstanțele vieții noastre. Toți suntem cuprinși în planul lui Dumnezeu înainte de a ne naște, chiar înainte de creația lumii, pentru că Dumnezeu, în milostivirea Sa și în iubirea Sa de oameni, a vrut ca să aibă pe pământ oamenii cu care să stea de vorbă, cu care să colaboreze și în același timp cu care să împărtășească iubirea pe care El a sădit-o în sufletele noastre. În primul rând, trebuie să știm că Preasfânta Treime este iubire, iar această iubire se împărtășește și oamenilor, și lumii, ca lumea să poată să se întoarcă către Dumnezeu cu iubire”, a adăugat Mitropolitul Olteniei.

Sursa: Biroul de presă Mitropolia Olteniei

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *