Sfaturi pentru persoanele care vor sa se lase de fumat. Cu ce trebuie sa incepi?

Psihologic, fumatul aduce numai beneficii. Deoarece, nicotina din tigari determina, la nivelul creierului, productia de dopamina, substanta raspunzatoare de starea de bine. De aceea, un fumator care este pus in fata situatii de a se lasa de fumat, va percepe acest lucru drept o problema. Ca fumator, daca esti indemnat constant de alte persoane sa te lasi de fumat, nu o vei face, ba mai mult de atat, iti va intari convingerea ca vrei sa fumezi in continurea. Care este explicatia acestui fapt? Ca in orice proces din natura, in momentul in care apare o presiune, rezistenta tinde sa creasca. Gestul fumatului da defapt siguranta, fiind o nevoie psihologica. In procesul de renuntare la fumat, nu este vorba despre vointa, ci despre emotii. Unii psihologi recomanda renuntarea treptata la tigari, mai mult decat stoparea brusca a acestui obicei.

Care sunt metodele prin care poti renunta, treptat, la fumat?

  1. Inlocuieste cu altceva

Incearca sa inlocuiesti acest tic (gestul de a tine tigara in mana) cu altceva, care, pentru moment sa iti ofere aceeasi senzatie de placere. De exemplu, poti achizitiona o pipa din care sa fumezi ocazional. Probabil stii deja ca fumatul la pipa presupune un proces putin mai complicat si minutios, de aceea iti va fi mai greu sa o aprinzi atat de des. Mai mult de atat, experienta fumatului la pipa este mai puternica, asa ca nu vei simti nevoia sa fumezi mai mut, ba din contra, vei rari considerabil. Pe site-ul http://www.tobaccospirits.ro/category/281/pipe.html vei gasi cateva variante. Informeaza-te foarte bine in legatura cu modelul, inainte sa achizitonezi o pipa. Odata ce transformi acest obicei intr-un ritual ocazional, iti vei oferi mai putine sanse de a te bucura constant de el. Tot pe site gasesti si granule parfumate pentru scrumiere, pe care le poti folosi pentru a estompa mirosul de tutun, pe cat posibil.

  1. Nu te lasa singur

Fumatul este o activitate sociala. Cele mai multe tigari le fumezi cu prietenii sau colegii.  Convinge pe cineva sa incerce sa se lase cu tine si petrece cat mai mult timp in preajma acelei persoane.

  1. Apasa lobul urechii

Aceasta este o metoda pe care o recomanda specialistii in acupunctura. Daca iti vei apasa lobul urechii timp de 5 minute, unde incepe cartilajul, sunt sanse mari sa amani urmatoarea tigara.

  1. Rontaie nuci

Nervozitatea este un alt simptom al sevrajului tabacic. Poti scapa de nervi rontaind nuci, fistic sau alune. Acestea nu ar trebui sa iti lipseasca niciodata din buzunar, daca vrei sa inlocuiesti treptat fumatul. De asemenea, este indicat sa mananci mai multe fructe. Nutritionistii au descoperit ca cei care au o alimentatie mult mai bogata in fructe si legume, au reusit sa scape mai usor de acest viciu al fumatului. Mai mult de atat, dupa un fruct, tigara are un gust neplacut.

  1. Mai putina cafea

Daca esti bautor de cafea, cu siguranta iti este greu sa rezisti tentatiei de a savura o tigara, mai ales atunci cand bei o cafea. Incearca sa inlocuiesti cafeaua de dimineata cu un ceai verde. Chiar daca ai imboldul de a aprinde o tigara, incearca sa nu o faci. A doua zi nu vei mai simti nevoia.

Fiind percepute ca un fel de refugiu, gusturile si ritualurile asociate fumatului sunt foarte greu de lasat in urma. Mai mult decat urmarea unor sfaturi legate de renuntarea la acest viciu, este foarte important sa iti doresti sa adopti un stil de viata mai sanatos si sa acumulezi o doza puternica de vointa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *