Știai că poți scoate bani de pe card din unele magazine?

Începând cu 1 ianuarie 2017, anumiţi comercianţi care folosesc terminale de plată (POS) pot să dea bani clienților, la cerere, potrivit unui act normativ publicat  în Monitorul Oficial. Practic, acordarea unui avans în numerar va fi considerată o retragere de la bancomat, astfel că posesorilor cardurilor bancare le va fi mai ușor să obțină bani din cont, în special în localitățile mici.

Posibilitatea acordării avansului în numerar, de către comercianţii cu POS care pun la dispoziţie acest serviciu, este inclusă în Legea nr. 209/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Aceasta a apărut pe 14 noiembrie 2016 în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 913 și a intrat în vigoare în prima zi a anului 2017.

Comercianții care vând în cantități mici și care au anual o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro, echivalent în lei, vor putea, începând de anul viitor, să acorde avansuri în numerar de maximum 200 de lei. Serviciul (ce va fi asimilat unei retrageri de bani de la bancomat) va fi disponibil persoanelor care au card bancar și care fac o achiziție de la comercianții respectivi.

„Avansul (…) se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 200 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți”, prevede noua lege, fiind punctat că 1% va fi procentul maxim al comisionului din valoarea avansului în numerar acordat clientului. De exemplu, dacă un client va retrage de la un comerciant 200 de lei, comisionul va putea fi de maximum 2 lei.

 

Autor: Laurentiu.S

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *