SUA si Vietnam, acord istoric

Preşedintele american Barack Obama a pledat luni pentru intensificarea cooperării dintre SUA şi Vietnam în cadrul vizitei sale de trei zile din statul vietnamez, în contextul intensificării tensiunilor privind teritoriile disputate din Marea Chinei.

Obama a început o vizită de trei zile în Vietnam unde a ajuns duminică noapte, în speranţa de a întări legăturile economice şi diplomatice dintre cele două state, analizând posibilitatea ridicării unui embargou asupra armelor impus Vietnamului.

Ridicarea acestui embargou ar permite Vietnamului accesul la tehnologia militară americană pentru a-şi întări capacitatea militară, în condiţiile intensificării tensiunilor cu China pe fondul teritoriilor disputate din Marea Chinei.

 

Ridicarea embargoului permite modernizarea capacitatilor defensive ale Vietnamului

 

Interdicţia care a fost introdusă în urmă cu câteva decenii a fost relaxată la finalul lui 2014, dar ridicarea completă a embargoului le-ar putea oferi Statelor Unite şansa de a-şi câştiga în zonă un aliat în Vietnam, un stat care deja se confruntă cu grave încălcări ale drepturilor omului. Mai mulţi oficiali americani susţin ca interdicţia să fie relaxată în continuare, argumentând că Washingtonul trebuie să-şi demonstreze susţinerea faţă de eforturile Hanoiului pentru a-şi întări capacitatea militară în sensul descurajării oricărei ofensive din partea Chinei.

Barack Obama s-a întâlnit luni cu omologul său vietnamez, Tran Dai Quang, fiind al treilea preşedinte american care vizitează Vietnamul după restaurarea legăturilor diplomatice în 1995. În cadrul discursului său, Obama l-a felicitat pe Quang pentru „progresele extraordinare”. „Fie că vorbim despre legături comerciale şi economice sau despre colaborări militare sau chestiuni umanitare sau istoria noastră legată de problemele de război … Ceea ce am văzut este o cooperare intensificată în beneficiul ambelor noastre naţiuni”, a declarat Obama.

Deşi partidele comuniste care se află la conducerea Chinei şi Vietnamului au legături strânse, politica Chinei a forţat Vietnamul să-şi revizuiască strategia militară concentrându-se pe întărirea capacităţii militare în zona de coastă pentru a descuraja orice ofensivă din partea Chinei în zona Mării Chinei de Sud.

Mare parte din tehnologia militară a Vietnamului provine din Rusia şi Israel. Ridicarea embargoului ar putea ofensa China, care percepe susţinerea Statelor Unite oferită unor ţări precum Vietnam şi Filipine care solicită teritorii în zona respectivă ca o interferenţă şi o încercare de a câştiga influenţă în regiune.

De asemenea, in cadrul intalnirii s-a stabilit ca SUA sa ajute Vietnam in mai multe sectoare economice, dar si in educatie, urmand ca in viitorul apropiat schimburile dintre universitatile americane si vietnameze sa creasca in mod considerabil.

 

 

 

Vu Khoan, fost vicepriministru al Vietnamului, fragmente dintr-un interviu acordat presei vietnameze inainte de sosirea presedintelui Obama in Vietnam

“Nu incurajam nationalismul extremist, dar ar trebui sa privim in urma sis a vedem cum ne-a tratat China.

Desi ei spun prietenie, ne-au invadat teritoriul. (…) Inainte de toate vreau sa subliniez valoarea simbolica a vizitei (presedintelui Obama  n.n.). In primul rand arata ca politica SUA acorda o mare importanta regiunii Asia-Pacific si Vietnamului. In al doilea rand marcheaza progresul viitor in relatiile Vietnam – SUA. (…) In aceasta intalnire de nivel inalt Vietnam si SUA vor stabili directiile care vor intari relatiile bilaterale.”

 

Obama a renuntat la protocol pentru supa vietnameza

 

obama supa

 

Obama a renunţat la protocol şi a mers în modestul, dar renumitul restaurant „Bun Cha Huong Lien”, unde a mâncat supă de porc cu tăiţei alături de Anthony Bourdain, critic gastronomic al CNN, ale cărui emisiuni conțin specialități culinare din jurul lumii.

„Nu ne puteam imagina aceasta nici măcar în visele noastre”, a declarat Nguyen Thi Lien (54 de ani), proprietara restaurantului, care a fost uimită de vizita președintelui american.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *