Tensiunile ating apogeul in Marea Chinei de Sud

In timp ce Filipine asteapta arbitrajul international in ceea ce priveste disputa cu China privind insulele revendicate in marea Chinei de Sud, Beijingul da semnale ca, indiferent de rezultat, nu va da niciun pas inapoi.

 

Amiralul Harry Harris, comandantul flotei americane din Pacific, a precizat ca Beijingul va continua sa intareasca ceea ce el a numit “Marele Zid de Nisip”, facand referire la insulele artificiale construite de chinezi sip e care acestia au amplasat deja rachete si baze militare.

Saptamana viitoare se asteapta un raspuns din partea justitiei internationale in cazul Filipine versus China, insa chinezii au fost destul de expliciti in declaratii, oficialii de la Beijing aratand ca ei resping intreaga procedura juridica.

 

SUA si aliatii isi fortifica prezenta militara

 

La inceputul lunii aprilie Vietnam a confiscat o nava sub pavilion chinez pentru ca a intrat illegal in apele teritoriale ale Vietnamului, iar Indonezia a amenintat ca isi va apara revendicarile cu avioane de lupta F 16.

Intre timp Japonia a trimis in Filipine nave de lupta si un submarin, iar SUA au mutat un portavion si mai multe nave de lupta in aceeasi zona. Presedintele Obama i-a atras atentia omologului sau chinez, Xi Jinping, ca Washinghton-ul trateaza cu seriozitate comportamentul Chinei. De altfel, irca 8.000 de soldati americani si filipinezi au inceput exercitiul militar anual in Marea Chinei de Sud.

Chiar daca oficialii ambelor tari participante la exercitiu au sustinut ca acesta nu are legatura cu China, aceasta actiune reprezinta un semnal ca SUA este alaturi de Filipine si de tarile din zona pentru a contracara actiunile expansioniste ale Chinei.

 

Batalia pentru resurse si control

 

China revendica toate insulele din Marea Chinei de Sud, insule care apartin mai multor tari din zona – Vietnam, Filipine, Malaezia, Indonezia etc.

Dincolo de bogatiile naturale, Marea Chinei de Sud este un culoar maritim vital pentru comertul international, bunuri in valoare de peste 5.000 de miliarde de dolari fiind expediate annual pe aceasta cale.

China revendică drepturi asupra cvasitotalității Mării Chinei de Sud și efectuează aici enorme operațiuni de construcții, accelerând de un an transformarea recifurilor de corali în porturi, piste de aterizare și diverse alte infrastructuri.

Arhipelagul Spratley, din care fac parte circa o sută de insulițe și recifuri nelocuite, este revendicat și de Vietnam, Filipine, Malaysia și Brunei.

Potrivit unui raport al Pentagonului, circa 1.200 ha de terenuri artificiale au fost construite în aceste ape de China. “China a construit de 17 ori mai multe terenuri în 20 de luni” decât “au făcut în 40 de ani” toate celelalte țări” care revendică arhipelagul, a calculat Pentagonul.

China a construit în special o pistă lungă de 3.000 m pe reciful Fiery Cross, care este deja supranumit de analiști “al doilea portavion chinez”.

SUA pledează de mai mulți ani pentru adoptarea unui “cod de bună conduită” între țările din regiune și susțin o rezolvare negociată a disputei teritoriale.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *