TOADER, nemulțumit de dezincriminarea CALOMNIEI și INSULTEI

Ministrul Justiției Tudorel Toader a comentat afirmațiile șefului PSD, Liviu Dragnea la adresa sa, care a declarat de curând că „aprecierea faţă de un om nu poate compensa lipsa de decizie”, potrivit Evenimentul Zilei.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că nu se teme că „va da foc la ţară” după adoptarea unor măsuri care să stârnească proteste masive, în contextul discuțiilor avute pe amnistie și grațiere.

„Când iei o decizie nu o faci de unul singur. Iei măsura juridică şi observi două componente: oportunitate şi legalitate sau constituţionalitate. Atunci, nu îmi este teamă pentru că am convingerea că nu fac ceea ce nu trebuie să fac (…). De aceea, nu am avut sentimentul ăsta de teamă că ‘voi da foc la ţară’. Știu OUG 13 care a avut şi un număr cu ghinion, ştiu efectele. Eu am venit să sting focul după OUG. Nu am această teamă pentru că nu am făcut şi nu voi face ceva care să creeze o astfel de stare de pericol”, a precizat ministrul Justiției.

Într-un interviu acordat Antena 3, Tudorel Toader a fost întrebat dacă afirmația lui Dragnea este „o presiune” asupra sa:

„Eu nu l-am auzit pentru că eram într-un interviu la un alt post de televiziune. Chiar nu am timp să stau toată seara la televizor. Nu îl simt ca o presiune. Presiunea poate fi atmosferică, psihică. Dacă tu, ca demnitar, nu ai pregătirea de a face faţă unor astfel de aşa-zise presiuni, de a-ţi îndeplini obligaţia legală independent de ce zice unul, ce zice altul, înseamnă că nu eşti pregătit pentru postul respectiv.

Faptul că m-aţi mai văzut mai des la PSD are o explicaţie: sunt independent politic, dar fac parte dintr-un guvern. Capitolul pe justiție face parte din programul de guvernare. Am fost invitat la două CEX-uri și am dat curs invitaţiei. Dragnea a zis, mai în glumă, mai în serios: Pare că vă place la noi! Există un capitol pe justiţie. Deciziile mele au ieşit din capitolul dedicat justiţiei. Deciziile mele trebuie să fie pentru buna punere în aplicare a celor scrise în programul de guvernare”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

”În 2006, au fost abrogate insulta și calomnia, mai târziu chiar și adulterul. De ce s-au abrogat atunci? În numele libertății de exprimare. S-au abrogat insulta și calomnia pentru că au căzut, probabil, în desuetudine. Adică dacă românii nu se mai insultă, nu se mai calomniază… nu mai are sens să reglementezi, să incriminezi fapta respectivă. N-aș spune că cine a promovat abrogarea este prima soprană în aria calomniei, dar nici nu aș putea să neg. Revenind la întrebare… sigur că nu este greu să arunci o anatemă despre cineva, dar eu voi respecta limitele mele de competență, dar și limitele mele de ministru. S-a spus că X și Y să facă draftul de sesizare și, dacă este nevoie, să apeleze la expertiza mea. Nu s-a apelat până acum la mine. Nu m-ar deranja dacă nu s-ar apela la mine, dar nu am văzut draftul pentru înaltă trădare. Așadar… nu mă pot exprima pe acest subiect, dar trebuie să mă mențin și în limitele mele de competență”, a declarat Toader.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *