Tradiții de 1 martie. În Moldova obiceiul este ca fetele să dăruiască mărtișoare băieților

Simbolul străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi este Mărțișorul. De Mărțișor, vechiul se reînnoieste, iar tradițiile, obiceiurile si datinile vechi de mii de ani sunt readuse in centrul atentiei. Iata cateva din cele mai frumoase si cunoscute traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Martisorului:

Iniţial, mărţişorul era o monedă din aur sau din argint, la care se ataşa o sfoară făcută din doua fire răsucite (unul roşu şi altul alb). Mai mult, există credinţa, conform căreia, această amuletă aduce noroc şi fericire. Fetele îl purtau timp de douăsprezece zile la gât, după care-l prindeau în păr şi-l ţineau astfel până ce înflorea primul pom (de obicei, până la sfârşitul lunii martie). Dupa aceea, cu şnurul legau o creangă a pomului, iar cu banul respectiv îşi cumpărau caş, pentru ca tot anul să le fie faţa frumoasă şi albă.

În zilele noastre, de 1 Martie, femeile primesc mărţişoare, legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază, de obicei, flori timpurii de primăvară. Însă în unele localități din Moldova situația stă fix invers, pe 1 martie fetele oferind mărtișoare băieților, urmând ca ele să primească cadouri pe 8 martie.  Acest obicei reprezintă afirmarea disponibilității fetelor spre o relație și afirmarea acceptării, explică etnograful Alexandru Uiuiu:

Primavara este si perioada in care se formeaza cupluri, perioada in care tinerii au ocazia sa se intalneasca, sa iasa la plimbare dupa o iarna in care frigul nu prea le ofera astfel de oportunitati. De aici vine si obiceiul ca fetele sa ofere martisoare baietilor ca un prim pas spre o relatie si un simbol al acceptarii. Un tanar care primeste un martisor pe 1 Martie de la o fata stie ca atunci cand ii va face acesteia un cadou de Ziua Femeii, acesta va fi foarte bine primit si acceptat

 

Autor:Laurentiu.S

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *