Tudorel Toader va fi noul ministru al justiției. Vor fi schimbări și la Afaceri, Economie și Fonduri europene

Tudorel Toader va fi numit ministru al justiției, conform unui decret semnat de președintele țării, funcția fiind lăsată vacantă de Florin Iordache și apoi ocupată temporar de Ana Birchall. Totodată, șeful statului a mai validat și alte trei schimbări de miniștri: la Afaceri, Economie și Fonduri europene.

 

Tudorel Toader, judecător al Curții Constituționale până de curând, va fi noul ministru al justiției, decretul prezidențial pentru numirea sa fiind semnat astăzi de președintele Klaus Iohannis. În același timp, Alexandru Petrescu va deveni noul ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Mihai Tudose va fi noul ministru al economiei și Rovana Plumb va ocupa funcția de ministru delegat pentru fonduri europene.

În urma demisiei lui Florin Jianu de la Afaceri, funcția a fost ocupată temporar de Alexandru Petrescu, iar acesta va rămâne acolo, deși inițial avea portofoliul Economiei. Astfel, Mihai Tudose va lua locul lui Alexandru Petrescu la Economie. În privința funcției de ministru delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb va lua locul Mihaelei Toader.

Toate decretele de numire în funcție trebuie să apară în Monitorul Oficial pentru a produce efecte. Iar ceremonia de depunere a jurământului de învestitură pentru noii miniștri va avea loc astăzi, de la ora 15:00.

Atât demisia lui Florin Iordache, cât și cea a lui Florin Jianu au venit în contextul protestelor din ultima perioadă referitoare la faimoasa „Ordonanță 13”, actualmente abrogată. Actul normativ urma să introducă o serie de modificări substanțiale la legislația penală (îngreunarea pedepsirii abuzului în serviciu și eliminarea neglijenței în serviciu), ce nu au fost primite bine nici de o parte a cetățenilor, nici de unii oficiali ai statului.

În caz de demisie, președintele României trebuie să ia act de aceasta și să declare vacantă funcția de membru al Guvernului. Ulterior, numirea în funcție a miniștrilor propuși de premier se face de către șeful statului. Totuși, legislația permite și o soluție temporară: numirea unui ministru interimar. În fine, după numire urmează depunerea jurământului de învestitură.

 

Sursa; avocat.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *