Un oracol vechi de 600 de ani, pe rafturile Bibliotecii Județene din Iași

„Dacă ar fi să îl denumim tabloidic, ar fi vorba despre un oracol, așa cum se completau în anii ’80-’90 de către elevi. Sunt completări ale prietenilor unui umanist, Martin Weighman, care a trăit și în Transilvania o perioadă. Spectaculos îl fac aceste blazoane pictate în cerneală, pe lângă faptul că el conține 150 de semnături și însemnări ale prietenilor lui Martin Weighman și ale lui personale, însemnări care cuprind maxime, proverbe, versete din Biblie, întocmai ca într-un oracol din copilăria noastră. Există și schița unui oraș din Slovacia”, a explicat Bogdan Ghiurco, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi din Iași.

Oracolul a început să fie completat la sfârșitul secolului XVI, însemnările fiind scrie în latină, germană, greacă.

„Este destul de bine păstrat. Însemnările încep pe la sfârșitul secolului al XVI-lea și continuă până în prima jumătate a secolului al XVII-lea”, a mai spus Bogdan Ghiurco.

Oracolul, care a fost evaluat de experți la 10.000 de euro, este doar unul dintre zecile de mii de volume de carte veche aflate pe rafturile depozitului de carte de la Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi din Iași. În acest depozit de carte veche se găsesc exemplare rare, ediții bibliofile, exemplare foarte frumoase și scumpe.

Potrivit reprezentanților Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi: din Iași, în întregul depozit de carte veche se află 20.000 de exemplare, aproximativ 500 dintre acestea fiind cărți de patrimoniu.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *