Vești bune pentru studenții basarabeni!

Ca urmare a unor amendamente formulate de Liga Studenților din Iași, au fost incluse în metodologia școlară o serie de facilități pentru studenții basarabeni:

1. ADMITEREA se va face prin concurs de dosare, fără examen. Înscrierea va fi on-line sau prin poștă, fiecare absolvent de liceu putând să se înscrie la un număr nelimitat de universități și specializări. Documentele vor fi solicitate doar în copie simplă, nefiind necesare copiile legalizate. Ca până acum, singurul drum pe care va trebui să îl facă tânărul etnic român admis la studii este cel în vederea confirmării locului.

2. BURSE – Studenții etnici români de pretutindeni vor avea acces la toate tipurile de burse (de performanță, de merit și de studiu) oferite de universități. De principiu, nu va fi posibilă cumularea a două tipuri de burse, una oferită prin intermediul MAE-MRP (bursa de 65 euro) și alta de la Ministerul Educației Naționale, având în vedere că finanțarea ar veni din două surse diferite. În momentul de față, la solicitarea noastră, Curtea de Conturi analizează posibilitatea cumulării celor două burse, spre a oferi un aviz consultativ Ministerului Educației.

3. CETĂȚENIE – Finanțarea studiilor nu se mai pierde în situația obținerii cetățeniei române cu domiciliul în țară. După obținerea cetățeniei, la începutul următorului an universitar, în fucție de mediile obținute, studenții aflați în această situație vor trece la buget, fără a mai susține examenul de admitere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *