Vicepremierul Daniel Constantin: „Nu dăm multinaționalele afară din țară, dar noi vom încerca de acum să ajutăm companiile românești”

Vicepremierul și ministru al Mediului Daniel Constantin a declarat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi 24 că firmele multinaționale trebuie să plătească taxe în România „în conformitate cu activitatea pe care o desfășoară pe teritoriul țării noastre”.

Daniel Constantin a adăugat că este necesară o regândire a politicii ajutoarelor de stat care până acum au mers cu precădere către companiile străine, în timp ce „greul acestei perioade” a fost suportat de companiile românești.

„Avem nevoie să încercăm să ajutăm companiile românești. Majoritatea greutăților, majoritatea banilor plătiți la bugetul de stat vin de la companiile românești. Ele sunt cele care au suportat greul economiei”, a precizat vicepremierul Daniel Constantin.

„Nu le dăm afară din țară, dacă vă gândiți la lucruri radicale. Din contră. Ele s-au așezat aici foarte bine. A fost o politică fiscală prietenoasă a statului român față de companiile multinaționale. Nu am spus că vom proceda la acțiuni împotriva companiilor multinaționale. Dar vom proceda la acțiuni pentru companiile românești”, a adăugat Daniel Constantin.

În decembrie, imediat după câștigarea alegerilor, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat la Realitatea TV, răspunzând la o întrebare legată de intenţiile pe care le are în politica economică, că face o dezvăluire pe care nu a mai făcut-o la alte mijloace mass-media.

„Ştiţi că sunt pescar pasionat şi-mi place peştele. Am fost acum două săptămâni în piaţa Obor şi întrebam de crap şi de caras. Şi mi s-a oferit, iată, ce crap din Spania avem, ce caras frumos din Ungaria (…). Dar din România ce aveţi? Am întrebat şi mi s-au arătat câteva ştiuci amărâte. Dar România are un bazin hidrografic uriaş, de ce nu putem producem local? Asta este astăzi cea mai mare problemă în România”, a declarat liderul PSD.

„Noi trebuie să ne întrebăm de unde consumăm apă, gaze, electricitate? De la firme străine care duc profiturile în strănătate. Noi vrem să facem o Românie unde să producem local ceea ce avem nevoie”, a spus în decembrie preşedintele PSD.

La rândul său, copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat în decembrie la Digi24 că multinaționalele primesc în România foarte multe avantaje, iar acestea ar putea „să lase mai mult profit aici”, pentru că „trebuie să fie un joc win-win”.

„În perspectivă o discuție cu toate firmele străine din România pentru a le face să înțeleagă că totuși România nu e chiar sat fără câini și nu suntem atât de naivi încă să nu ne cunoaștem interesul propriu e necesară. Să lase mai mult profit aici pentru ca și beneficiile pe care noi le obținem în urma eforturilor pe care am consimțit să le facem împreună să fie, aș spune, pe măsură și proporționale”, a declarat în decembrie copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

 

Sursa:republica

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *