Ziua mondială a standardizării

În fiecare an, cu acest prilej, este organizat un concurs pentru a găsi imaginea care să transmită un mesaj și să reprezinte identitatea vizuală a Zilei mondiale a standardizării. În 2015, concursul a avut ca cerință ilustrarea temei: „Standardele — limbajul comun al lumii”. Pentru concurs s-au primit lucrări din peste 130 de țări. Organizatorii au ales 10 candidați și au expus operele lor votului public. Câștigătorii au fost patru membrii ai unei echipe mexicane (cu vârste între 15 și 30 de ani). Videoclipul acestora, care a primit jumătate din cele aproape 6 500 de voturi publice, subliniază importanța simbolurilor grafice standardizate în viața noastră de zi cu zi și , potrivit www.iso.org.

La 14 octombrie 1946, delegați din 25 de țări s-au reunit la Londra, pentru prima oară, și au decis crearea unui organism internațional, dedicat coordonării și unificării elaborării standardelor. Organizația Internațională de Standardizare, înființată oficial un an mai târziu, în 1947, este o rețea de organisme naționale de standardizare. Fiecare membru reprezintă IOS în țara sa.

Standardele sunt elaborate la nivel internațional, regional și național. Coordonarea activităților la aceste trei niveluri este asigurată prin structuri comune și acorduri de cooperare. Fiecare țară are propriul sistem național de standardizare.

În România, standardele ISO sunt adoptate, traduse și difuzate de Asociația de Standardizare din România (ASRO), organismul național de standardizare, care participă prin specialiști în cadrul comitetelor tehnice internaționale ale ISO. La l ianuarie 2006, ASRO a devenit membră cu drepturi depline a Comitetului European de Standardizare (CEN).

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *