Ziua Naţională sărbătorită în Oltenia

Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Craiova, în Piața A.I. Cuza, printr-o paradă cu zeci de vehicule blindate de luptă și autospeciale de intervenție aparținând sistemului național de ordine publică și siguranță națională, depuneri de coroane de flori și defilarea gărzii de onoare.

Prezent la ceremonial, Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscop al Craiovei, IPS Irineu, a transmis un mesaj în care a arătat că idealul de unitate „întru credință, fraternitate, iubire și participare” trebuie să fie permanent în viața românilor, subliniind că azi „unitatea ne cam lipsește”, iar fraternitatea „este departe de ceea ce strămoșii noștri ne-au lăsat ca zestre”.

„Unirea este întru credință, în fraternitate, în iubire și în participare. Numai credința poate lega generațiile, poate aduce istoria în inimile românilor și o poate permanentiza din generație în generație, altfel istoria rămânând o filă îndepărtată în trecutul nostru. Cei care și-au jertfit viața pe câmpul de luptă, cei care au luptat pentru unitatea noastră au fost patrioți cu adevărat, iubitori de patrie, și-au lăsat interesele lor deoparte și au mers până la jertfa de sânge pentru apărarea patriei și pentru întregirea neamului nostru românesc. Așadar, idealurile de unitate trebuie să stăpânească permanent viața noastră și aceste idealuri nu se pot realiza decât în credință, pentru că numai în credință și în raportarea noastră la sufletul nostru și la Dumnezeu, găsim resorturile necesare ca să depășim asperitățile vieții noastre de toate zilele”, a afirmat mitropolitul Irineu.

Mitropolitul Olteniei a subliniat că poporul român numai prin unitate poate arăta lumii că are toate drepturile de a sta laolaltă cu alte culturi și civilizații care și-au dăltuit un trecut istoric.

„Sărbătoarea de azi ne îndeamnă la unitate, pentru că se pare că unitatea ne cam lipsește, se pare că fraternitatea este departe de ceea ce strămoșii noștri ne-au lăsat ca zestre. Prin urmare, îndemnul nostru este la unitate și frățietate, căci numai în felul acesta vom putea trece cu ușurință peste pragurile vieții și vom da un semn lumii de pretutindeni că suntem un popor apărător al drepturilor noastre și că avem toate drepturile de a ne arăta laolaltă cu alte culturi și civilizații care au dăltuit un trecut istoric. Ne gândim la toți înaintașii noștri și îi pomenim în rugăciunile noastre pentru că ei au murit cu dorința împlinirii, dar și a transmiterii mai departe a idealurilor noastre. Dorim poporului nostru să aibă parte de parte de bucurie, dorință de unitate și frățietate și împlinirea tuturor idealurilor spre mântuire”, a spus ÎPS Irineu în Piața A.I.Cuza din Craiova, unde au rostit alocuțiuni și reprezentanții administrației locale.

La parada militară organizată de Garnizoana Craiova au participat circa 650 de militari și angajați ai structurilor MAI, SRI, Ministerului Justiției, prin fața celor peste 1.000 de persoane prezente defilând detașamente din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” Scorpionii Roșii, militari ai contingentului polonez din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, Batalionului 325 Artilerie „Alutus”, Batalionului 20 Infanterie Dolj „Scorpionii Negrii”, Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu”, Batalionului 22 Infanterie „Romanați”, Batalionului 116 Sprijin Logistic „Iancu Jianu”, Regimentului 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava”, Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești”, detașamentului de intervenție al ISU „Oltenia”, dar și de la alte detașamente cu tehnică aparținând MApN, Ministerului de Interne, Ministerului Justiției, SRI și Poliției Locale Craiova.

Defilarea tehnicii de înzestrare a fost deschisă de lt.col. Daniel Mohora, comandantul Batalionul 116 Sprijin Logistic „Iancu Jianu”, care a defilat pe noul transportor blindat Piranha 3d, craiovenii putând vedea cele mai noi transportoare Piranha din dotarea Brigăzii Multinațional Sud — Est și alte tipuri de transportoare blindate Piranha din dotarea acestei unități — Piranha IIIC, transportoare blindate „Patria”, aflate în dotarea contingentului armatei poloneze subordonat Brigăzii Multinațional Sud-Est, transportoare blindate pentru trupe TAB-77, transportoare din dotarea structurilor de infanterie, cercetare și de geniu, complexe de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată, sisteme de artilerie antiaeriană.

De asemenea, au fost prezentate autospeciale de intervenție ale Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești”, ale poliției, laboratoare criminalistice mobile, autospeciale ale Serviciului pentru Acțiuni Speciale, ale Penitenciarului Craiova, SRI și Poliției Locale Craiova.

Manifestarea din Piața A.I.Cuza s-a încheiat cu un scurt program artistic susținut de artiștii Ansamblului „Maria Tănase” Manuela Motocu și Cristian Bănățeanu și Formația de dansuri din comuna Bârca.

La manifestările de la Craiova dedicate Zilei Naţionale au participat şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi  vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda.

Pentru prima după 15 ani, la Slatina a fost organizată o paradă cu tehnică militară — TAB-uri și tunuri antitanc — aparținând Unității Militare din Caracal, iar la defilare, alături de militarii români, de polițiști, de jandarmi, pompieri și polițiști locali a participat și un detașament de militari români și americani de la Baza Militară 99 Deveselu.

La paradă au participat și autospeciale de intervenție de la Inspectoratul Județean de Jandarmi, de la Inspectoratul de Poliție Județean, de la Inspectoratul pentru Situați de Urgență, Poliția Locală Slatina.

La finalul ceremoniei, pe esplanada din centrul municipiului, slătinenii au fost așteptați cu fasole cu cârnați și vin fiert, Primăria Slatina pregătind pentru această zi 2.000 de porții.

O manifestare oficială cu defilare și paradă militară, la care au participat militari de la Garnizoana Caracal, a avut loc vineri și în municipiul Caracal, la Monumentul Eroilor. După manifestarea oficială, participanți au fost așteptați de municipalitate cu preparate culinare tradiționale, respectiv fasole cu cârnați, oferite alături de câte un pahar cu vin fiert sau țuică fiartă.

O paradă cu cai a avut loc în orașul Balș, la Monumentul Eroilor, la finalul ceremoniei oficiale organizate de autorități.

Manifestări oficiale au fost organizate și în alte orașe, precum și în localități rurale din județul Olt.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au început la Târgu-Jiu vineri dimineață, cu un ceremonial militar și religios, urmat de minispectacol susținut de Palatul Copiilor din municipiu și momentul muzical-coregrafic „Noi suntem români”, al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

De asemenea, autoritățile au pregătit și 2.000 de porții de fasole cu cârnați, care au fost servite la un restaurant din municipiu.

Seara a avut loc un spectacol al Școlii Populare de Artă, urmat de concertul trupei Korsar. La 19,00 a fost pornit iluminatul ornamental, după care, pe scena din Piața Prefecturii, au concertat cei de la Direcția 5.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *