1300 de lei amendă pentru șoferii care folosesc telefonul mobil la volan

Guvernul a aprobat luni, 12 august 2019, modificări la Codul rutier: Măsurile îi vizează pe şoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc pe drumurile publice.

Vor fi amendati cei care folosesc cu mâinile telefonul sau alte dispozitive cu funcţii foto, video şi de înregistrare.

Cei care conduc pe drumurile publice autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai şi folosesc dispozitivele mobile vor fi sancţionaţi cu patru puncte de penalizare.

Dacă prin actuala legislație putem să conducem și în același timp să vorbim la telefon cu handsfree, ministerul de Interne face o schimbare radicală, și anume: interzicerea totală a oricărui dispozitiv mobil cu redare text, întregistrare, foto sau video. Prima formă a proiectului de lege a fost prezentată în iarnă, a trecut prin dezbateri publice și prin câteva modificări iar acum urmează să fie transpusă într-un act normativ pentru modificarea Codului Rutier. Practic, de la o amendă de 290 de lei, sancțiunea crește la 1300 de lei plus 6 puncte de penalizare și se poate ajunge la reținerea permisului de conducere, dacă șoferul vorbește la telefon și în același timp mai face o manevră neregulamentară, spune comisarul șef Cristian Andrieș, de la Direcția Rutieră.

Interzicerea telefonului mobil la volan este o măsură care se aplică de mai mult timp în unele state europene, pentru că în urma studiilor, s-a constatat că șoferul este mult mai atent la convorbirea telefonică decât la drum.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*