21 martie: Ziua Olteniei, „Mica Valahie”

În 2017 a fost promulgată o lege care stabilește că ziua de 21 martie este Ziua Olteniei. Proiectul a fost inițiat de către 27 senatori și deputați, de la mai multe partide, și instituie sărbătoarea Zilei „Micii Valahii”, așa cum mai este cunoscută provincia dintre Olt, Dunăre și Munții Parâng.

Pe 21 martie 1821, boierul gorjean Tudor din Vladimiri – fost ofițer în armata imperială a Rusiei – intra în Capitala României, București, în fruntea trupelor sale de panduri.

În urmă cu doi ani, în contextul Zilei Olteniei, cunoștea lumina tiparului cartea “Oltenia. Evoluție social-istorică și patrimoniu cultural”, publicată în ediţie bilingvă română şi engleză la editurile Beladi și Sitech.

Lucrarea este prima monografie dedicată regiunii Oltenia, după o selecție de texte publicată în anul 1943, dar fără a respecta rigorile metodei monografice.

Realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova şi prof. univ. dr. Cristina Otovescu de la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, cartea vine să completeze seria lucrărilor cu caracter monografic publicate în ultimii ani, reprezentând totodată apogeul acestor preocupări: Monografia Universității din Craiova (2017), Orașul Craiova.Monografie.Craiova city. A Monograph (2018) și Monografia echipei de fotbal Universitatea Craiova (2018).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*