30 octombrie: Zece ani de la moartea lui Claude Lévi-Strauss, “părintele” antropologiei moderne

Născut la Bruxelles, în 1908, Claude Lévi-Strauss a pus bazele antropologiei moderne şi a influenţat generaţii de cercetători. Autobiografia sa intelectuală “Tropice triste/ Tristes Tropiques”, apărută în 1955, este considerată una dintre marile cărţi ale secolului XX.

Începând din anii 1950, odată cu publicarea lucrării sale “Les structures élémentaires de la parenté” (1949), Claude Lévi-Strauss a oferit o nouă metodă de analiză a structurilor parentale, care a devenit foarte utilă multor antropologi, mai ales în Franţa. Legăturile parentale, potrivit lui Claude Lévi-Strauss, sunt esenţa antropologiei, ştiinţă care studiază omul în dimensiunea sa socială.

“Marea problemă a antropologiei constă în diferenţele dintre culturi. De ce există culturi diferite? La această întrebare el (Claude Lévi-Strauss, n.r.) a adus o perspectivă nouă, cea a existenţei unei ordini aflate în spatele diferitelor culturi. Nu este un hazard. Nu este o consecinţă a istoriei faptul că societăţile sunt diferite”, declara Anne-Christine Taylor, specialistă în culturi indigene din zona Amazonului şi fostă elevă a lui Lévi-Strauss, în 2008, când antropologul a împlinit 100 de ani.

Elaborarea unui sistem care pleca de la această premisă a pus bazele structuralismului etnologic, curent al cărui fondator este considerat Lévi-Strauss. Profesor la Collège de France – o prestigioasă instituţie de învăţământ şi cercetare din Paris – în perioada 1959 – 1982, el a fost primul antropolog ales membru al Academiei franceze, în mai 1973. Însă, în ultimii ani, din cauza unor probleme de sănătate, activitatea sa din cadrul acestei instituţii a fost limitată.

A fost ales membru al mai multor academii prestigioase din lume, inclusiv al American Academy of Arts and Letters. A primit premiul Erasmus în 1973. În 2003, el a fost recompensat cu premiul Meister-Eckhart pentru filosofie.

Totodată, a primit din partea guvernului francez Marea Cruce a Legiunii de Onoare şi titlul de Comandor al Artelor şi Literelor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*