A fost lansată “Monografia Universităţii din Craiova – şapte decenii de învăţământ superior (1947 – 2017)”

Cu prilejul încheierii manifestărilor care au marcat împlinirea a 70 de ani de  învăţământ superior la Craiova, în foaierul Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, a fost lansată, vineri, “Monografia Universităţii din Craiova – şapte decenii de învăţământ superior (1947 – 2017)”. Apărută la Editura Universitaria Craiova în coeditare cu Editura Academiei Române, lucrarea este o operă colectivă coordonată de rectorul Cezar Ionuţ Spînu şi profesorul Dumitru Otovescu, la care au contribuit 24 de autori care și-au pus semnătura şi alte câteva zeci prin efectuare de documentare.

Prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorector al Universității din Craiova, a afirmat că “Monografia Universității din Craiova…” reprezintă instituţia însăşi care cuprinde între coperţi dovada existenţei sale într-o dimenisune intelectuală.

“(…)Pe una dintre coperțile acestei monografii este decretul regal de înființare a Universităţii. O monografie este o provocare, pentru că, dincolo de existența reală a instituției, trebuie să existe o dimensiune sintetică și spirituală, cu un grad mare de realizare științifică, drept care instituția noastră, prin profesorii ei, a încercat să construiască o monografie gândindu-se la tradiția acestei scrieri în sociologia românească. Monografia este, practic, instituția însăși, pentru că peste ani, și îmi permit să gândesc în perspectivă, lucrurile se pot schimba și singurele dovezi ale faptului că noi am existat într-o anumită dimensiune intelectuală sunt cele cuprinse între coperțile monografiei”, a spus Nicolae Panea.

Prorectorul Nicolae Panea a subliniat că o astfel de monografie reprezintă pentru o instituție așa tânără, cum este Universitatea din Craiova, un dialog cu ceea ce înseamnă cultura monumentalizată a unor universități precum Bologna, Padova, Paris, Londra, Praga și un moment de bilanț, dar și de comparație și de elan, precum și o provocare de a se încadra într-un context multisecular.

Preşedintele Senatului Universităţii din Craiova, prof.univ.dr.Ştefan Gheorghe,a afirmat că era nevoie de un asemenea document la care să poate apela oricine  doreşte să cunoască o informaţie despre instituţie şi despre transformările pe care aceasta le-a cunoscut pe parcursul celor 70 de ani de existenţă.

Directorul Editurii Universitaria Craiova, Sorin Tudor, a precizat că “Monografia Universităţii din Craiova…” este o lucrare proaspătă, iar cei care doresc să o cumpere sau să o răsfoiască o găsesc de săptămâna viitoare la standul de vânzare al Editurii Universitaria Craiova. “Lucrarea a apărut în co-editare cu Editura Academiei Române şi cred că acest lucru este o mândrie pentru editura noastră şi aş dori să îl felicit pe domnul profesor Dumitru Otovescu pentru tot efortul depus şi pentru faptul că în această perioadă m-a suportat, eu tot timpul cerându-i să fie finalizată la un anumit termen”, a spus Sorin Tudor.

Profesorul Dumitru Otovescu, unul dintre coordonatorii “Monografiei Universității din Craiova…”, a afirmat că lucrarea este o operă colectivă, la care au contribuit 24 de autori care și-au pus semnătura, dar sunt alte zeci care au contribuit la realizarea unei baze documentare fără precedent, care legitimează instituția nu numai ca o mostră a conștiinței de sine, dar și ca un document care confirmă o activitate prodigioasă.

“Lucrăm în facultăți diferite, în corpuri de clădiri diferite și ne vom da întâlnire prin această carte, dacă vom avea curiozitatea să o descoperim. Suntem o instituție tânără, iar tinerețea este un atribut, dar în același timp și o responsabilitate. Prima universitate în Europa a apărut, contrar mentalității generale, în 1065 și a fost la Parma, în Italia, a doua a fost la Bologna, în 1088. Între 1065 și 1500 au apărut 54 de universități în Europa. În România, istoria învățământului superior începe din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează decretul de înființare a Universității din Iași, în 1860, apoi din București, în 1864. În 1919 se constituie Universitatea din Cluj, iar actul de înființare este însoțit de un studiu al savantului Vasile Pârvan intitulat ‘Datoria noastră’, numai că această datorie nu a ținut decât până în 1940, când Transilvania nu ne-a mai aparținut”, a spus profesorul Dumitru Otovescu, care a subliniat că lucrarea este o sinteză realizată dintr-o triplă perspectivă — istorică, structurală și axiologică.

Din punct de vedere istoric, în “Monografia Universităţii din Craiova…” autorii au stabilit reperele cronologice, din punct de vedere structural, au fost prezentate facultăţile componente, departamentele, iar din punct de vedere axiologic, s-a încercat stabilirea locului şi rolului instituţiei în cadrul sistemului învăţământului superior din România şi pe plan european.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*