Academicianul britanic Barry Buzan, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Universitatea din Craiova, la propunerea Facultăţii de Ştiinţe Sociale, i-a acordat miercuri titlul de Doctor Honoris Causa profesorului şi academicianului britanic Barry Buzan, pentru contribuţia în domeniul relaţiilor internaţionale, ştiinţelor politice şi studiilor de securitate.

“Lumea se schimbă, graniţele devin fluide, destinul oamenilor se schimbă radical, imprevizibil, iar această schimbare pune oamenii de ştiinţă într-o dificultate a reflectării, ei trebuie să fie foarte atenţi la modul în care lumea se configurează, astfel încât lumea să devină comprehensibilă şi suportabilă prin înţelegerea ei. Profesorul Barry Buzan, de la London School of Economics and Political Science, membru al Academiei Britanice, este unul dintre cei care a demonstrat această curiozitate spectrală pentru tot ceea ce se întâmplă în lume şi toată contribuţia sa ştiinţifică demonstrează că este un seismograf al lumii contemporane”, a afirmat Nicolae Panea, prorector al Universităţii din Craiova, la festivitatea de decernare a titlului.

În prezentarea tradiţionalului laudatio, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Sorin Liviu Damean, a afirmat că profesorul Barry Buzan, care conferenţiază în ţări de pe toate continentele, este un ilustru reprezentant al Şcolii engleze de relaţii internaţionale şi remarcabil specialist în domeniul studiilor de securitate. “Investigaţiile sale în domeniul relaţiilor internaţionale şi al studiilor de securitate, concretizate prin publicare a numeroase cărţi şi studii de specialitate, au contribuit la consacrarea sa pe plan mondial ca unul din cei mai reputaţi specialişti. (…) Printre direcţiile de cercetare ale profesorului britanic enumerăm: aspecte conceptuale ale securităţii internaţionale şi regionale, relaţii internaţionale din perspectivă istorică şi evoluţia sistemului internaţional, conceptul de societate internaţională şi de societate mondială. Lucrările sale au devenit lecturi obligatorii în domeniul ştiinţelor politice, relaţiilor internaţionale şi studiilor de securitate, ideile sale fiind cunoscute şi discutate în mediile universitare”, a spus Damean.

Potrivit decanului Damean, una dintre teoriile lui Buzan, care s-a impus la nivel conceptual, este cea de complex de securitate, idee dezvoltată în lucrarea “Statele, popoarele şi frica”, apărută în 1991, şi utilizată pentru a studia şi explica transformările suferite de Europa după Războiul Rece. “Complexul de securitate este definit ca un grup de state ale căror percepţii şi preocupări majore de securitate sunt atât de interconectate încît problemele lor de securitate naţională nu pot fi analizate sau rezolvate independent. Profesorul face parte din categoria de cercetători care împărtăşesc opinia extinderii din punct de vedere analitic şi structural a studiilor de securitate nu numai la sectoarele politice sau militare, cum este până acum, ci şi la cele economice, de mediu sau societale”.

Damean a mai precizat că lucrarea “Hărţile mentale”, pe care Barry Buzan a scris-o împreună cu fratele său, Tony, a devenit cunoscută în întreaga lume, autorii propunând “un veritabil sistem de planificare aplicabil oricărui domeniu în care un individ doreşte să se dezvolte, oricărei decizii pe care doreşte să o adopte şi oricărei probleme cu care s-ar putea confrunta, sistem menit a simplifica şi dezvolta abilităţile organizatorice şi creative”.

În disertaţia susţinută după acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova, Barry Buzan a vorbit despre ordinea mondială emergentă, rolul Chinei şi Indiei în acest context, problemele celor două ţări la nivel naţional, regional şi global.
.
Barry Buzan s-a născut la Londra, la 28 aprilie 1946, iar în 1954 a plecat împreună cu familia în Canada, astfel că, pe lângă cetăţenia britanică, dobândeşte şi cetăţenia canadiană. A absolvit în 1969 cursurile University of British Columbia, în domeniul ştiinţelor politice şi al relaţiilor internaţionale, iar între anii 1970 şi 1973 a urmat studiile doctorale la London School of Economics, obţinând titlul de doctor cu o teză consacrată politicii britanice de menţinerea a păcii şi de asigurare a securităţii în perioada interbelică (The British Peace Movement from 1919-1939).
După obţinerea titlului de doctor, activează timp de doi ani în domeniul cercetării la Institutul de Relaţii Internaţionale din cadrul University of British Columbia, pentru ca apoi să aleagă cariera de profesor la Departamentul de Studii Internaţionale – Universitatea din Warwick, unde avea să parcurgă toate treptele carierei didactice, de la asistent până la profesor (1990). Începând cu 1995 îşi desfăşoară activitatea didactică şi de cercetare în domeniul Studiilor Internaţionale la Universitatea din Westminster, iar din 2002 susţine cursuri de Relaţii Internaţionale la London School of Economics, la care activează şi în momentul de faţă, primind titlul de Professor Emeritus. Totodată, este Profesor onorific la Universitatea din Copenhaga şi la Universitatea Jilin din China.

Barry Buzan este un ilustru reprezentant al „Şcolii Engleze” în domeniul Relaţiilor Internaţionale şi reputat specialist în domeniul Studiilor de securitate. În semn de recunoaştere pentru remarcabila sa activitate de cercetare şi numeroasele contribuţii în domeniu, profesorul Barry Buzan a fost ales în 1998 membru al Academiei Britanice, iar din anul 2001 membru al Academiei de Ştiinţe Sociale din Marea Britanie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*