Activități ample pentru prevenirea violenței intrafamiliale, desfășurate de I.P.J. Dolj.

            Maratonul de activităţi cu caracter preventiv din cadrul „ Săptămânii Prevenirii Criminalităţii 2017 ” a continuat și astăzi,  în județul Dolj.
Ziua de 05 octombrie a fost marcată de activități dedicate prevenirii violenţei domestice.
            Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, în colaborare cu psihoterapeuti din cadrul ONG Casa de Cultură a Sindicatelor a desfăşurat la sediul D.G.A.S.P.C. Dolj o activitate de prevenire a violenţei domestice cu scopul de creştere a capacităţii femeilor de a se valoriza şi de a conştientiza statutul şi rolul pe care trebuie să îl aibă în societate.
           În cadrul acestei activităţi, la care au participat 43 de asistenţi maternali profesionişti, s-au făcut recomandări cu privire la importanţa stabilirii unor reguli şi limite de toleranţă încă de la începutul unei relaţii, astfel încât aceasta să fie una sănătoasă, lipsită de orice formă de violenţă.
           De asemenea, a fost vizionat şi filmul realizat în cadrul Campaniei de prevenire a violenţei domestice  “Aripi Frânte”, această activitate având și caracter de informare și sensibilizare.
        Toate persoanele participante la dezbatere au privit cu maxim interes prezentările făcute de polițiști și de partenerii noștri la această activitate, înțelegând că nu trebuie să tolereze, sub nicio formă, un comportament violent.
Pe parcursul acestei zile, poliţiştii de proximitate şi cei din mediul rural au desfăşurat activităţi de informare a victimelor violenţei domestice cu privire la prevederile legale în acest domeniu şi transmitere a unor măsuri antivictimizare, la sediile unor agenţi  economici unde personalul este preponderent de sex feminin, la cămine culturale, dar și spaţii amenajate pentru petrecerea timpului liber .
Spre exemplu, polițiști de proximitate din cadrul Secției 4 Poliție Craiova s-au deplasat la un punct de lucru al unei societăți comerciale situată în cartierul Bariera Vâlcii, care are ca obiect de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și alte materiale tip confecții, locație unde au purtat discuții cu caracter informativ și au oferit angajatelor respectivei societăți comerciale broșuri în cuprinsul cărora se regăsesc recomandări antivictimale, astfel încât să fie informate și să cunoască pașii pe care trebuie să-i urmeze în cazul în care ar deveni victime ale violenței domestice.
De asemenea, polițiști de proximitate din cadrul Secției 5 Poliție Craiova s-au deplasat la un punct de lucru al unei societăți comerciale – fabrică de confecții – situată în cartierul Craiovița Nouă, unde au avut loc dezbateri și discuții la care au participat atât conducerea unității comerciale, cât și personalul majoritar feminin.
La activitățile de prevenire s-au alăturat și polițiști de proximitate din cadrul Secției 3 Poliție Craiova care s-au deplasat într-un important centru comercial din Craiova, unde de asemenea au purtat discuții și au distribuit fly-ere în cuprinsul cărora se regăsesc recomandări antivictimale, astfel încât să fie informate și să cunoască pașii pe care trebuie să-i urmeze în cazul în care ar deveni victime ale violenței intrafamiliale, atît ele cât și copii lor.
În cadrul acestei campanii, a fost realizat și Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familiecare până la finalul acestui an va fi distribuit în toate secțiile de poliție de la nivel național.
Specialiştii în domeniu (asistenţi sociali, poliţisti, sociologi, psihologi) estimează că numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţele oficiale, deoarece multe victime nu depun plângere, femeile fiind principala categorie vulnerabilă.
Din punct de vedere al mediului de provenienţă, situaţia înregistrează o tendinţă descendentă în mediul urban, în timp ce în mediul rural se menţine la un nivel îngrijorător.
Pe fondul consumului de alcool ca factor declanşator, în corelaţie directă cu statutul victimei şi al agresorului în cadrul familiei, cauzele declanşării conflictelor constituie, în fapt, un conglomerat de frustrări şi comportamente deviante sedimentate în timp: resursele financiare insuficiente, mentalitatea arhaică coroborată cu nivelul precar al educaţiei, relaţiile extraconjugale, gelozia, modul de a-şi împărţi sarcinile zilnice etc.
Din păcate, în special în cazul femeilor, victima nu găseşte resurse să rupă relaţia după prima agresiune îndreptată asupra ei, motivele fiind variate:
dependenţa emoţională şi/sau financiară faţă de agresor, prezenţa copiilor şi resursele limitate de creştere a lor, lipsa educaţiei, neîncredere şi respect de sine scăzut, lipsa de sprijin din partea familiei extinse sau din partea cercului de relaţii extra-familial. 
 
Documentarul ,,Aripi Frânte ” prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgşor.            Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze și să devina din victimă agresor, făcându-și singure dreptate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*