Afecţiuni respiratorii, depistate în fază incipientă cu un aparat unic în ţară la Clinica de Medicina Muncii Târgu Mureş

Clinica de Medicina Muncii a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Târgu Mureş reuşeşte să depisteze în fază incipientă o serie de afecţiuni respiratorii în urma investigaţiilor efectuate cu un Bodypletismograf, care foloseşte un amestec de monoxid de carbon şi metan, ceea ce îl face unic în ţară, a declarat marţi, dr. Horaţiu Moldovan, şeful clinicii.

Marele avantaj al aparatului Bodypletismograf, a arătat dr. Horaţiu Moldovan, este măsurarea volumului rezidual a difuziunilor alveolo-capilare şi a rezistenţei căilor aeriene la flux, ceea ce înseamnă că se pot identifica anumite afecţiuni respiratorii în stadiile incipiente, în stadiile subclinice.

‘Bodypletismograful foloseşte un amestec de monoxid de carbon şi metan. Metoda cu metan este relativ mai nouă şi din câte ştim noi este singurul aparat existent în România (…) În cazul în care o spirometrie poate să apară să aibă valori normale, în schimb pacientul are o anumită simptomatologie, noi cu acest aparat putem să punem în evidenţă o afecţiune pulmonară în stadiu incipient, care ar putea fi pusă în evidenţă de o spirometrie şi de un examen clinic general doar în următorii câţiva ani. Deci acesta este marele avantaj, că poţi să începi un tratament în stadiu precoce, unde şansele de reuşită sunt mult mai mari şi costurile sunt scăzute de asemenea’, a arătat dr. Moldovan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*