Bărbații nu vor sau nu pot să ajute la treburile casnice? Află AICI 5 motive pentru care ei nu vor face niciodată curat la fel ca femeile!

Subiectul treburilor casnice distribuite în mod inegal în cuplu a fost până în prezent îndelung dezbătut. Este deja cunoscut faptul că femeile sunt cele care se ocupă întotdeauna mai mult de locuință și au grijă ca aceasta să fie mereu curată și ordonată. Cu toate că timpurile s-au schimbat și din ce în ce mai mulți bărbați au început să se implice în astfel de activități, un lucru rămâne cert: chiar și aceia care au bunăvoință și vor să dea o mână de ajutor partenerelor în casă, nu reușesc să se descurce la fel de bine ca ele.

Un studiu realizat de un grup de psihologi și sociologi a reușit să explice de ce mulți bărbați nu sunt capabili să desfășoare activitățile casnice cu aceeași atenție ca partenerele lor, iar concluziile la care au ajuns sunt legate, cel puțin parțial, de stereotipurile și prejudecățile transmise din generație în generație.

5 motive pentru care femeile se descurcă mai bine la treburile casnice

  • Bărbații nu sunt motivați să păstreze ordine în casă, deoarece primesc mai puține critici

Această explicație se află în strânsă legătură cu ideea preconcepută potrivit căreia curățenia intră în atribuțiile femeilor. Pe scurt, bărbații nu au o motivație îndeajuns de puternică de a se ocupa de treburile domestice, deoarece știu că aceia care le calcă pragul casei vor fi mai îngăduitori cu ei. Comparativ cu aceștia, reprezentantele sexului feminin care dau dovadă de neglijență și lipsă de interes pentru felul în care se prezintă locuința lor sunt judecate întotdeauna mai aspru și cu mai puțină toleranță. Pentru a înțelege mai bine conceptul, este suficient să te gândești la mama sau la bunica ta care, de multe ori, făceau curat doar pentru a nu face o impresie proastă celor care veneau în vizită.

  • Bărbații sunt mai puțin atenți la detalii

Acest lucru a fost deja demonstrat în repetate rânduri. Deseori se întâmplă ca bărbații să nu observe, pur și simplu, anumite detalii. Tocmai de aceea, este foarte probabil să nu vadă praful strâns pe anumite piese de mobilier sau petele de grăsime din bucătărie. O casă în care o femeie a făcut curat este ușor de identificat, datorită atenției care a fost acordată celor mai mici amănunte. Rafturile perfect aranjate, așternuturile călcate și asortate sau odorizantele de cameră, folosite pentru a împrospăta aerul și a crea o atmosferă mai plăcută, indică, fără urmă de dubiu, care dintre cei doi parteneri s-a ocupat de ordinea din locuință.

  • Femeile sunt mai pricepute la multitasking

Potrivit unui alt studiu, femeile sunt mai potrivite la activități multitasking și sunt obișnuite să rezolve mai multe sarcini simultan. Tocmai de aceea, le este mult mai ușor să fie atente și la curățenia din locuință. Gândește-te că acestea pot, în același timp, să prepare cina, să spele vasele sau ustensilele folosite și, eventual, să vorbească la telefon sau să răspundă la mail-uri. Bărbații, în schimb, ar reuși să se concentreze strict asupra gătitului. Chiar dacă unii sunt bucătari excelenți, spațiul unde își pun în practică talentul culinar rămâne întotdeauna dezordonat.

  • Bărbaților le este teamă să dărâme un stereotip

Aceștia au fost învățați că activitățile casnice nu se potrivesc cu ideea de masculinitate. Un bărbat care își ajută din când în când partenera la curățenie demonstrează că are bunăvoință și respect față de ea. Însă unul care spală, calcă perfect și are grijă de cele mai mici detalii din locuință constituie aproape un subiect tabu.

Pe scurt, foarte puțini reprezentanți ai sexului masculin ar avea curajul să dărâme stereotipul într-atât de mult încât să accepte să se ocupe singuri de toate treburile domestice.

  • Bărbații nu au fost educați să acorde atenție treburilor casnice

Gândește-te la faptul că lucrurile pe care le-ai învățat în copilărie sunt cele care ți-au rămas cel mai bine întipărite în minte. Dacă preocuparea pentru treburile casnice nu intră pe lista acestora, este de așteptat să nu fii obișnuit cu ele. Femeile au fost educate de mici să acorde atenție acestor detalii și au petrecut mai mult timp alături de bunica sau de mama care, la rândul lor, erau responsabile de curățenia din casă. Prin urmare, este de înțeles că ele au o altă perspectivă asupra activităților de acest tip.

În concluzie, faptul că bărbații nu se ocupă de curățenie sau nu reușesc să o facă în mod corespunzător este legat, pe de o parte, de faptul că dețin dețin abilități diferite și, pe de altă parte, de educația pe care au primit-o și de ideile preconcepute privind deosebirile dintre sexe. Cu toate acestea, faptul că unii dintre ei se străduie să se implice în astfel de activități este mereu de apreciat!

Sursa foto: shutterstock.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*