BUNELE MANIERE. Cum ne comportăm pe stradă?

În cartea „Bunele maniere astăzi” scrie că este obligatoriu să avem un aspect îngrijit, oricând ieşim din casă, chiar dacă ieşirea este una de scurtă durată (numai până la magazinul din colţul blocului). Aspect îngrijit înseamnă să fim curaţi, să purtăm haine decente, iar părul să ne fie pieptănat.

Există câteva gesturi pe care niciun om civilizat nu trebuie să le facă pe stradă. Spre exemplu, este nepoliticos să fumăm sau să mâncăm pe stradă, oricât de grăbiţi sau de înfometaţi am fi.

De asemenea, este necivilizat să ne pieptănăm pe stradă, să ne curăţăm pantofii, să ne ridicăm ciorapii sau să ne împrospătăm machiajul. Nici unghiile nu trebuie curăţate în public.

Un alt gest care nu trebuie făcut niciodată pe stradă este acela de a trage cu urechea la conversaţia unor persoane. Mai mult decât atât, este şi mai nepoliticos să intervenim în discuţia lor, chiar dacă subiectul ne interesează.

În nicio circumstanță nu este acceptabil ca cineva să arunce pe stradă ceva ce nu ii mai este de folos, indiferent ca este vorba despre ceva biodegradabil sau nu.

În cazul în care poartă o rochie sau o fustă lungă, atunci când traversează, o doamnă trebuie să o ridice ușor, până la nivelul gleznei, cu o singură mână. O astfel de piesă vestimentară nu se ridică niciodată cu ambele mâini, acest gest fiind considerat vulgar.

Necivilizat este şi să privim fix o persoană care ne trezeşte interesul (o femeie frumoasă, un bărbat cu o îmbrăcăminte execentrică, o persoană cu dizabilităţi) sau să facem remarci cu glas tare despre celelalte persoane pe care le întâlnim.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*