Cât ar trebui să cheltuiești pe un laptop bun și la ce să fii atent când îl cumperi?

Laptopul a devenit un dispozitiv indispensabil pentru multe persoane. De multă vreme nu mai este folosit doar pentru divertisment, pentru mulți dintre noi fiind obiectul care ne permite să ne câștigăm existența. Dacă laptopul este la fel important pentru tine și ai nevoie de unul nou, dar nu știi cât ar trebui să cheltuiești, îți vom prezenta în acest articol ce influențează prețul laptopurilor, cât ar trebui să coste unul, dar și de ce ar trebui să fii pregătit să investești mai mult decât ți-ai dori. 

Cât ar trebui să coste un laptop performant?

În ultimii ani, tehnologia este din ce în ce mai performantă și mai ieftină, totuși prețul laptopurilor pare să fie din ce în ce mai ridicat. În aceste condiții, trebuie să știi foarte bine cât ar trebui să cheltuiești pe un laptop. O simplă privire într-un magazin online este de ajuns pentru a-ți da seama că prețul unui laptop poate porni de la câteva sute de lei și poate ajunge la câteva zeci de sute. 

Care este, însă, un preț corect pentru un computer portabil bun?

Răspunsul depinde mult de modul în care vrei să îl folosești. Americanii spun că un laptop bun costă undeva între 700$ și 800$, adică în zona de 3000 de lei. Pentru România, însă, acest preț pare exagerat pentru majoritatea cumpărătorilor convenționali. Pe piața noastră poți găsi un laptop decent și pe la 2000 de lei, dar, prețul de 3000 de lei poate fi justificat. De ce?

Este necesar să ne gândim la computer ca la o mașină. Investiția trebuie privită asemănător deoarece ambele bunuri, deși nu par a fi la fel de importante, sunt la fel de exploatate. La fel ca o mașină, laptopul este un dispozitiv de care te vei folosi ani de zile, aproape zilnic, pentru mai multe ore pe zi. În aceste condiții, o investiție de 3000 de lei nu mai pare una prea mare. Să spunem că, dacă îți dorești un laptop strict pentru multimedia și un nivel de entertainment modest, un laptop între 1500 și 2500 de lei ar fi ok. Când însă folosești laptopul pentru a munci, este normal să fii pregătit să investești mai mult, pentru a putea câștiga mai mult mai ușor. 

Să vedem câteva motive pentru care a investi mai mult în laptop este mai avantajos pentru tine:

1. Durabilitate

O perioadă de utilizare îndelungată este unul din principalele motive pentru care ar trebui să cheltuiești mai mult pe un laptop. Așa cum am amintit, investiția ta va fi justificată, ba chiar avantajoasă financiar, dacă alegi un produs care te va servi o perioadă foarte lungă de timp. Asta deoarece te va scuti de o nouă investiție sau chiar de mai multe pe care, cei care folosesc laptopul la fel ca tine, dar au ales ceva mai ieftin, au trebuit să o facă deja.

De asemena, un laptop mai rapid, mai bun, mai practic, va scădea mult mai mult timpul pe care îl vei petrece lucrând la el. Videoclipurile se vor procesa mai rapid, vei putea să tastezi mai repede, iar aplicațiile de divertisment vor funcționa mult mai bine și vor fi mai plăcute. Toate acestea pentru mult mai mult timp.

Chiar și după ce laptopul se defectează, în cele din urmă, repară calculatorul la Salut It și îl poți folosi pe post de al doilea computer, ori îl poți dona unui membru al familiei sau chiar revinde. 

2. Divertisment

Un studiu a arătat că un utilizator convențional petrece 450 de ore în trei ani pe laptop. Mare parte din acest timp este petrecut pentru relaxare și divertisment. Atunci când vorbim de entertainment, display-ul laptopului este foarte important. Laptopurile ieftine au ecrane cu rezoluție foarte slabă, unele mai slabe decât rezoluția de la ecranul telefonului sau a tabletei tale, ceea ce nu este normal. Un laptop bun ar trebui să aibă o rezoluție Full HD pentru a te putea bucura de filme sau jocuri la o calitate plăcută.

3. Bateria

Este un laptop, deci un dispozitiv portabil. Bateria este deci esențială. Singurul caz în care nu ar trebui să cheltui mult pentru o autonomie mai mare a bateriei, este în cazul în care vrei să ții laptop-ul în priză mereu. Majoritatea laptopurilor care costă în jur de 2000 de lei, oferă o autonomie de aproximativ 3-4 ore în condiții optimizate, deși producătorii indică de regulă 6 ore. Dacă vrei ceva mai mult, până la 8 ore de autonomie, trebuie să fii pregătit să cheltui mai mult. 

Oricum ar fi, poți ieși în câștig dacă îți cunoști nevoile. Găsești aici un ghid cu cele mai bune laptopuri ale momentului, pe care le poți selecta în funcție de modul în care le vei folosi. Vei ieși în avantaj, chiar dacă vei cheltui mai mult, muncind pe un laptop care îți permite să îți faci treaba mai bine și mai rapid.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*