Câteva sute de deţinuţi au fost puşi în libertate în urma aplicării legii recursului compensatoriu

În cursul zilei de joi, 19 octombrie 2017, câteva sute de deţinuti au fost puşi în libertate ca urmare a aplicării legii 169/2017 referitoare la recursul compensatoriu. Potrivit Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), în perioada următoare alţi peste 1.000 de deţinuţi vor fi analizaţi, în plus, în comisiile de liberare condiţionată, ceea ce înseamnă că, pentru o vreme măcar, vor fi mai puţini deţinuti în penitenciare, chiar dacă asta nu rezolvă problema condiţiilor precare, în lipsa unor investiţii.

“În acest context, ministrul Justiţiei organizează vineri o conferinţă care ar urma “să asigure aplicabilitatea recentelor schimbări legislative şi identificarea unor soluţii optime“, ceea ce – trebuie să recunoaştem – este o încercare inedită de pregătire a punerii în aplicare a unei legi care deja se aplică, prin consultarea magistraţilor de supraveghere a executării pedepselor şi a directorilor de penitenciare, puşi în faţa unui fapt împlinit. Între timp, în lipsa unui regulament de aplicare, legea este aplicată pe răspunderea directorilor de penitenciare care, împreună cu specialiştii din penitenciare implicaţi în acest proces, îşi asumă practic riscul unor liberări eronate pentru a evita detenţia ilegală. N-ar fi fost nevoie, dacă ministrul Justiţiei ar fi organizat corespunzător aplicarea acestei legi şi dacă acesta n-ar fi întârziat, până în ultima clipă, cu aprobarea unor ordine”, afirmă sindicaliştii din penitenciare.

Aceştia susţin că modul de calcul al celor 6 zile considerate ca executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară, apar erori în evidenţa executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient.

“O estimare bazată pe informaţiile preluate de la colegii din penitenciare arată că directorii de penitenciare deja şi-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere în libertate a peste 300 de deţinuţi referitor la care, în urma aplicării beneficiului celor 6 zile considerate ca fiind executate în plus la fiecare 30 de zile de detenţie în condiţii improprii, se constată că au executat în totalitate pedeapsa. În perioada următoare estimăm că peste 1000 de deţinuti vor fi prezentaţi, în plus, în fiecare lună în comisii de liberare condiţionată, ca urmare a aplicării legii susamintite, urmând ca instanţele competente să decidă în legătura cu propunerile acestor comisii. S-ar impune deci şi modificarea rapidă a unor proceduri de evaluare a deţinuţilor pentru liberarea condiţionată pentru a putea fi gestionată această situaţie fără întârzieri. Vom cere astăzi ministrului Justiţiei să clarifice aspectele legate de interpretarea şi aplicarea actului normativ susamintit şi să-şi asume rezolvarea rapida a problemelor legate de punerea în practica a acestuia. Vom întreba, de asemenea, dacă şi ce măsuri sunt în plan pentru victimele infracţiunilor. Nici oamenii politici si nici interpusii acestora la guvernare nu par preocupati de acest lucru, dar consideram ca intrebarea merita pusa acum cand se consolideaza o justitie extrem de atenta la binele infractorilor”, susţin sindicaliştii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*