Ce să facem în cazul unui dezastru nuclear și de ce trebuie să avem în casă pastile cu iodură de potasiu

Nuclearelectrica a elaborat un ghid de protecție în caz de dezastre nucleare. Sintetizăm mai jos cele mai importante recomandări.

Adapostirea

A sta adapostit in casa este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiatii. Ramanand inauntru cu usile si geamurile inchise puteti reduce expunerea la radiatii cu pana la 40%.

O incinta dintr-o cladire reprezinta un bun adapost. Daca vi se va comunica sa ramaneti acasa, la serviciu sau la scoala, faceti urmatoarele:

  • Intrati intr-o incapere.
  • Inchideti toate usile, ferestrele si gurile de aerisire.
  • Opriti sistemele de ventilatie (daca exista).

Nu folositi telefoanele decat daca este absolut necesar; liniile telefonice trebuie sa ramana libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Daca va aflati in masina, inchideti geamurile si sistemul de ventilatie si parasiti zona afectata.

Daca ati fost in aer liber in timpul urgentei, scoateti-va hainele si inchideti-le in saci de plastic. Curatati-va parul si corpul prin spalare. Aceasta precautie va indeparta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastra. Cand va puneti alte haine, luati-le dintr-un dulap inchis.

FITI UN BUN VECIN. Daca vedeti pe cineva afara, sfatuiti-l sa se adaposteasca. Informati si ajutati persoanele cu handicap.

NU INTRATI IN PANICA. Adapostirea in incaperi inchise ofera o protectie considerabila impotriva radiatiilor.

Asteptati alte instructiuni difuzate la radio sau TV.

Protejarea tiroidei

Daca in aer exista iod radioactiv, el este introdus in plamani prin inhalare si de acolo, o parte va patrunde in sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroida. O masura eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de catre tiroida este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroida, ducand la oprirea acumularii de iod radioactiv de catre aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin functiile naturale ale corpului. O alta masura contra inhalarii iodului radioactiv este aceea de a ramane adapostit in casa. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejeaza corpul de alte substante radioactive. A va adaposti, a va schimba hainele si a face dus raman cele mai bune masuri de protectie impotriva altor substante radioactive.

Administrarea de pastile de KI trebuie facuta rapid in cazul unei urgente. Astfel de pastile vor fi disponibile si la Centrele de Primire Evacuati organizate de Autoritatile Publice pentru a fi distribuite. Scolile din localitatea dumneavoastra vor avea cantitati suficiente de pastile pentru copii. Personalul scolilor va administra aceste pastile copiilor atunci cand va fi necesar.

Pentru ce se iau pastilele de iodura de potasiu ?

Pastilele de iodura de potasiu se iau in cazul unui accident nuclear major, insotit de evacuarea in mediu a unor cantitati de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejeaza glanda tiroida impotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor si a apei potabile daca acestea sunt contaminate. Administrarea de iod previne absorbtia de catre glanda tiroida a iodului radioactiv, mareste rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Cum se iau pastilele de iodura de potasiu ?

Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomanda o doza initiala unica de 130 miligrame iodura de potasiu, echivalenta a 100 mg de iod (numai doua tablete). Tabletele pot fi mestecate sau inghitite. Este recomandabil, ca in functie de amploarea si evolutia urgentei nucleare, la recomandarea autoritatilor competente, se poate repeta administrarea de tablete de iod pe parcursul a doua zile consecutive.

Administararea de iod stabil pentru copii se va face in functie de varsta, astfel:

  • Copii cu varsta peste 12 ani – 2 tablete;
  • Copii cu varsta intre 3 si 12 ani – 1 tableta/zi;
  • Copii cu varsta intre 1 luna si 3 ani – o jumatate (1/2) tableta/zi;
  • Nou-nascutii pana la o luna – o singura administrare de un sfert (1/4) tableta dizolvata in lapte, apa, limonada sau altceva similar.

Nu este necesara administrarea de tablete cu iod persoanelor cu varsta peste 40 ani, intrucat la aceasta grupa de varsta nu s-a inregistrat cresterea riscului de cancer tiroidian dupa expunerea la iod radioactiv.

Evacuarea

Atunci cand exista sau este prevazuta o emisie radioactiva, o parte sau toata comunitatea dumneavoastra poate fi evacuata.

Veti fi sfatuiti sa va parasiti locuintele sau locurile de munca si sa mergeti la Centrul de Primire desemnat pentru localitatea dumneavoastra.

Toate informatiile necesare despre evacuare vor fi transmise la radio si TV sau vor fi anuntate prin megafoanele masinilor de Politie.

Veti avea timp mai mult decat suficient sa va impachetati articolele importante, sa inchideti aparatele electrice, sa va ocupati de animale, sa inchideti locuinta si sa parasiti zona.

Veti fi imbarcat in autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport si veti fi dusi la Centrele de Primire; daca aveti masina personala, o puteti folosi.

La Centrul de Primire se va verifica starea dumneavoastra de contaminare si daca va fi necesar veti fi decontaminat. Apoi veti fi inregistrat in vederea asigurarii hranei si adapostirii sau acordarii oricarei alte asistente daca este nevoie. Daca doriti, va puteti face propriile aranjamente in privinta hranei si cazarii in localitatile neafectate din afara zonei evacuate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*