Cercetătorii au stabilit ce răspuns imun oferă o singură doză de vaccin Pfizer. Studiu

O singură de doză de vaccin Pfizer oferă un răspuns imun similar cu cel generat de infecţia cu COVID şi poate asigura totodată protecţie împotriva variantelor pentru persoanele care au contractat anterior virusul, arată datele unui studiu britanic publicat vineri, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Marea Britanie a mărit în decembrie anul trecut decalajul dintre doze până la 12 săptămâni, pe fondul crizei de vaccinuri. Oficialii se arătau încrezători în analiza lor, conform căreia dozele iniţiale din vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca au generat un nivel de protecţie.

Noul studiu, condus de universităţile Sheffield şi Oxford, cu sprijin din partea Consorţiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie, şi lansat vineri în variantă preliminară, a constatat că 99% dintre persoane generează răspunsuri imune puternice după o doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

Cercetarea susţine date din lumea reală asupra vaccinării din Marea Britanie cuprinse într-un studiu numit SIREN, care a constatat că o singură doză administrată din unul dintre aceste vaccinuri reduce riscul de formă gravă de boală.

„SIREN demonstrează o eficacitate foarte mare a vaccinului împotriva spitalizării după o singură doză, majoritatea acestor oameni nefiind infectaţi anterior. Aşadar, ceea ce încercăm să facem este să analizăm mecanismul în acest caz”, a declarat Susanna Dunachie de la Departamentul de Medicină Nuffield al Universităţii Oxford.

„Observăm răspunsuri ale celulelor T şi anticorpilor după o singură doză la persoanele care nu au fost infectate anterior. Aşadar, găsim acest lucru destul de liniştitor”, a adăugat specialista.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*