Criză de sânge în spitalele din Oltenia – Centrul de Transfuzie are nevoie de personal și aparatură nouă.

Sute de bolnavi din toată Oltenia așteaptă zilnic pe patul de spital sângele de care le depinde viața. Nu de puține ori, operațiile sunt amânate sau medicii din Centrul de Transfuzie Sanguină sunt puși în situația în care să aibă o singură pungă de sânge și mai mulți bolnavi în stare gravă, între care trebuie să aleagă. O realitate cruntă, care poate să fie schimbată numai prin implicarea comunității, așa cum se întâmplă în alte țări, prin creșterea numărului de donatori. Pe de altă parte, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova are nevoie de aparatură nouă, dar și de personal medical.

A leargă din spital în Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova și înapoi. Un du-te-vino mânat de faptul că viața celui drag aflat pe patul de spital atârnă de o pungă de sânge. Ionela știe ce înseamnă. A trecut prin asta când mama sa, bolnavă de cancer, a fost internată în spital. Cuprinsă de disperare, ar fi făcut orice să facă rost de sângele de care mama ei avea nevoie. „Când medicul îți spune că este nevoie de sânge urgent și că în spital nu au de unde să îți dea, te miri de unde să faci rost și te cuprinde panica. Numai dacă ești în acea situație îți poți da seama. Alergam zilnic de la spital la Centru să găsesc donatori. Mi-am adus prietenii, rudele, colegii. Altfel nu aș fi avut nici o șansă. E inuman să treci prin așa ceva, dar, din păcate, aceasta este realitatea“, spune Ionela. În vorbele ei se regăsec însă majoritatea aparținătorilor care au pe cineva în spital și pe care medicul îi anunță că trebuie să facă rost de sânge.

„Avem un număr extrem de mic de donatori comparativ cu nevoia de sânge“

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, aflat chiar în curtea Spitalului Județean, este locul unde zilnic vin să doneze sânge, de cele mai multe ori, cunoștințele celor bolnavi. Criza de donatori este în această perioadă mai acută ca oricând. Vara, în perioada concediilor, puțini donatori mai trec pragul Centrului. Luna aceasta doar 504 oameni au venit să doneze sânge. Ca să acopere solicitările din partea spitalelor, medicii din centru spun că ar trebui ca lunar să vină peste 1.200 de donatori. „Este perioada concediilor și foarte puțini mai vin să doneze. Avem un număr extrem de mic de donatori comparativ cu nevoia de sânge, contrar acțiunilor de promovare pe care am încercat să le facem. Oamenii nu mai vin să se adreseze direct Centrului. Am încercat să organizăm colecte mobile, să mergem noi la ei, la locul de muncă, dar și acolo au fost donatori puțini“, explică dr. Adriana Turculeanu, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

„Concentratul trombocitar, unul dintre componentele sanguine la care suntem deficitari“

Cea mai mare problemă este la masa eritrocitară. Foarte puțini oameni pot să doneze. Se întâmplă ca medicii și aparținătorii să anunțe că au nevoie și nimeni să nu poată dona. „Noi recoltăm sângele într-o punguță, de acolo el începe să fie prelucrat și se obțin alte componente saguine: plasmă, trombocite, masă eritrocitară. Concentratul trombocitar este unul dintre componentele sanguine la care suntem deficitari și toată lumea este nemulțumită că nu îl dăm când îl solicită. Acesta nu se poate lua de la orice donator. Trebuie să fie un donator fidelizat și să stea o anumită perioadă de timp ca sângele lui să treacă prin acel sistem din care se obține concentratul trombocitar. Se întâmplă ca medicii și aparținătorii să spună că au făcut comandă de zile bune și nu au primit, dar din cauză că donatorii sunt puțini trecem prin această situație“, susține dr. Adriana Turculeanu.

„Noi trebuie să avem un stoc, legislația nu spune cât trebuie să fie acel stoc“

Sunt și situații de urgență în care la Centrul de Transfuzie nu se găsește sângele de care depinde viața bolnavului. „Noi trebuie să avem un stoc, legislația nu spune cât trebuie să fie acel stoc, dar încercăm să avem ceva din fiecare tip de produs, mai ales la sfârșitul săptămânii. Săptămâna trecută am avut o situație în care am «disputat» două concentrate trombocitare: una am dat-o la urgență la Spitalul «Filantropia», cealaltă la Spitalul Județean Craiova. Mai avea nevoie un pacient, dar nu am mai avut, am solicitat la celelalte centre din regiune, dar nu au avut nici ei. Abia a doua zi am găsit la Vâlcea“, spune directorul Centrului.

Transportul unităților de sânge între centre, o problemă

Probleme apar și la trans­portul unităților de sânge între centre. „În momentul în care solicităm o unitate de sânge, legislația spune că salvarea trebuie să facă transportul, dar pot să apară probleme dacă atunci nu este liberă nici o salvare. De multe ori, din motive economice se duc să ia comanda în momentul în care transportă un pacient. La nivelul Centrului nu avem voie să asigurăm transportul. Noi găsim sânge în alte centre și anunțăm salvarea, iar cei de acolo trebuie să se organizeze să ducă unitatea de sânge respectivă. Situația este delicată“, adaugă dr. Adriana Turculeanu.

Sursa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*