Cum a reușit Finlanda? Statutul profesorului în sistemul finlandez de învățământ

Fnlanda este o țară aflată în nordul Europei, având o populație de 5.400.000 locuitori, 85% dintre aceștia locuind în mediul urban. Din punct de vedere politic, este o republică parlamentară, cu un guvern central aflat în capitala Helsinki.

Finlanda este una dintre țările cu cea mai mare calitate a vieții, fiind printre cele mai bogate țări din lume.

În toate etapele sistemului educațional, de la grădiniță la universitate, Finlanda ocupă primul loc în topul mondial pe educație în rândul statelor dezvoltate.

În urma evaluărilor internaționale (PISA), elevii finlandezi s-au dovedit a fi printre cei mai inteligenți.

Toate cadrele didactice din Finlanda trebuie să aibă o diplomă de masterat, aceasta fiind pe deplin subvenționată. În societatea finlandeză, profesorii sunt foarte respectați, având același statut ca medicii și avocații – profesorul are cel mai prestigios job în Finlanda. Salariul mediu al unui profesor finlandez este de ~29.000$; privind comparativ, profesorii din Singapore și SUA sunt plătiți de aproape două ori mai mult.

Profesorii petrec doar 4 ore pe zi în sala de clasă, în restul timpului punând accent pe descoperirea din timp a problemelor copiilor. Copiii ce întâmpină probleme în înțelegerea materiilor primesc educație specială. Școlile au alocat un profesor pentru educație specială ce ajută copiii să-și identifice nevoile și să le asigure ajutorul necesar într-o sală de clasă separată, fiindu-le elaborat un plan individual de studiu. Luând aceste măsuri, sistemul finlandez vrea să garanteze echitatea, calitatea și faptul că niciun elev nu va rămâne în urmă.

Evident este că oamenii sunt implicați în rezolvarea problemelor, nu în argumente câștigătoare. Conversațiile dintre profesori se bazează pe conceptul de unitate – cum pot fi toți împreună pentru a ajuta copiii. Toți își asumă că profesorii ar trebui să fie centrul sistemului de educație și lucrează pentru a se asigura că profesorii au ceea ce le trebuie pentru a-și îndeplini scopul suprem – educarea unei națiuni.

Profesorii au dreptul de a alege manualele și materialele de studiu potrivite pentru nevoile propriilor elevi, nefiind impuse de stat.

În Finlanda, se spune că este mai ușor să devii medic sau avocat decât profesor, la concursul de admitere fiind o concurență de 10 pe un loc.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*