Cum să economisești bani pentru o achiziție importantă și să nu renunți din prima lună

Vrei să-ți schimbi mobila din casă cu acel model nou pe care l-ai văzut în showroom? Ai vrea să cumperi o mașină pentru a te deplasa mai ușor unde ai nevoie zi de zi? Sau poate vrei să achiziționezi un nou computer pentru a lucra mai eficient și, de ce nu, pentru a juca și ultimele jocuri atât de atrăgătoare? Pentru toate acestea ai nevoie de bani, iar dacă nu-i ai la îndemână și veniturile tale nu permit un astfel de efort financiar, trebuie să apelezi la o metodă de a economisi.

Iată care sunt cele mai bune metode de a economisi banii de care ai nevoie și de a nu renunța la planul tău

  1. Stabilește-ți un obiectiv

Este mult mai probabil să-ți schimbi obiceiurile de consum și cheltuieli dacă economisești având un scop în minte. Ar putea fi vorba de o vacanță de două săptămâni într-o locație exotică sau de o plată în avans pentru casa visurilor tale – caz în care te poți pregăti mental pentru ceea ce va fi mai mult decât un veritabil maraton al economisirii.

Dacă te concentrezi pe articole relativ mai mici (și mai ieftine), cum ar fi un laptop nou sau o haină de iarnă, ai putea considera întregul proces mai degrabă ca un sprint – și odată ce vei trece „linia de finish”, ar trebui să adaugi imediat altceva la lista ta de dorințe. Astfel, vei avea mereu o țintă pentru care faci efortul de a te abține de la a cheltui inutil și a economisi.

  1. Ține evidența cheltuielilor neesențiale

Indiferent cât de mult ți-ai propus să economisești, pentru atingerea scopului propus este nevoie să știi exact ce se întâmplă cu fiecare leu din portofelul sau de pe cardul tău. Ar putea părea destul de greu la început, dar este un pas esențial de făcut dacă vrei să devii o persoană disciplinată financiar.

Așa că, amintește-ți pe ce s-au dus banii luna trecută și desenează pe o foaie de hârtie două coloane. În prima vei trece cheltuielile esențiale, iar în cea de-a doua pe cele nu erau atât de trebuincioase.

Cheltuielile esențiale sunt acele plăți relativ fixe pe care trebuie să le faci lunar, cum ar fi chiria, întreținerea, costurile de transport, alimente, îmbrăcăminte, utilități și produsele igienico-sanitare. Cele neesențiale privesc acele bunuri și servicii pe care le-ai cumpărat, dar fără de care ai fi putut trăi la fel de bine. Poți include aici luatul mesei în oraș în fiecare zi, ieșitul seara la club cu prietenii, acele haine de marcă de care nu prea aveai nevoie etc.

Ai putea pune deoparte astfel între 10% și 20% din venitul tău lunar sau chiar ai putea adopta o normă de 50-30-20 care presupune ca 50% să fie cheltuieli esențiale, 30% non esențiale iar restul de 20% să fie economisiți.

  1. Scapa de împrumuturile cu dobândă mare

Există șansa să ai deja un împrumut pentru care să plătești o dobândă destul de mare. O mișcare inteligentă ar fi să încerci o refinanțare la instituția de credit respectivă. Dacă cererea nu este aprobată, ai putea încerca un credit rapid online cu o dobândă mai joasă, cu care să achiți vechea datorie, iar diferența să o pui deoparte la economii.

Avantajele eliminării datoriilor cu dobândă mare sunt evidente: cu cât le achiți mai repede, cu atât te vor costa mai puțin cheltuielile financiare lunare.

  1. Adoptă regula celor 24 de ore

Nu este exclus să fii o persoană care nu prea rezistă tentațiilor, mai ales celor online, și să vizitezi regulat magazinele web preferate pentru a vedea ce produse noi au mai apărut. Ar trebui să știi că secțiunea „Noutăți” a vânzătorilor online a fost pusă acolo tocmai pentru cei ca tine. Și chiar dacă te abții uneori, este greu să te ții de programul tău de economisire când poșeta aceea drăguță sau perechea aceea de pantofi eleganți îți fac cu ochiul pe Instagram, implorând să fie cumpărate.

Soluția pentru evitarea cumpărăturilor de impuls? Impune-ți o limită de 24 de ore până la apăsarea butonului „cumpără acum” după plasarea articolelor în coș. Sunt mari șanse ca până a doua zi să decizi că nu ai așa mare nevoie de ele până la urmă.

Așadar, cu puțină disciplină și ceva ordine în partea financiară a vieții tale, economisirea nu este un proces prea greu. Vei ajunge astfel să dispui de sumele de bani necesare realizării obiectivelor tale importante.

Sursa foto: shutterstock.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*