Cunoaște Craiova prin instituțiile sale (5): Filarmonica Oltenia

După intenţia lui Al. Flechtenmacher de a înfiinţa, în 1858, o asemenea înstituţie la Craiova, a predispoziţiilor directorului Teatrului Naţional, Th. Theodorini, pentru spectacolul muzical (operă şi operetă), un „orchestru filarmonic”, adică Societatea Filarmonică, se înfiinţează la 19 iunie 1904, primul concert având loc pe scena Teatrului Theodorini, cuprinzând lucrări de Beethoven, Schumann, Haydn, Wagner şi I. Vidu.

Se organizau serate bilunare, cu caracter cameral, în sala restaurantului Minerva sau la Băile Comerciale, de către Cercul muzical-coregrafic „Hora”, transformat, în 1906, în societate muzicală, în care a activat şi celebrul tenor Grigore Gabrielescu. Următoarea societate, „Armonia” (cor şi orchestră), a colaborat cu marii muzicieni ai vremii: G. Enescu, (a participat la 20 de concerte simfonice, între 1912-1938), D.G. Chiriac, fraţii Bobescu, I. Vasilescu. Între interpreţii craioveni de renume mondial din prima perioadă se numără Elena Theodorini (admirată de Verdi), G. Simonis, Grigore Gabrielescu, Jenny Ciolac, Conservatorul „Cornetti” fiind o pepinieră de talente muzicale. La 17 aprilie 1947 s-a înfiinţat, prin decret regal, Orchestra Filarmonică Oltenia, concertul inaugural având loc a doua zi, cu lucrări din Mendelssohn-Bartholdy, Beethoven, Glinka.

În toamna anului 1951, a organizat prima Săptămână a muzicii româneşti, în colaborare cu Şcoala Populară de Artă şi cu Orchestra populară „Jiul”. Au evoluat atunci pe scena filarmonicii craiovene, solişti deveniţi celebri: Arta Florescu, I. Dacian, N. Herlea, Valentin Gheorghiu, I. Voicu, Şt. Gheorghiu, Radu Aldulescu, având în Teodor Costin un dirijor şi director de vocaţie, iar în muzicologul Gh. Fabian un colaborator de nădejde, care au organizat împreună Festivalul „Craiova muzicală”. În 1953, s-a întemeiat Ansamblul artistic „N. Bălcescu”, având în componenţă cor, o secţie de balet şi orchestră populară (în care a activat şi Maria Tănase), devenită ulterior Orchestra „Doina Olteniei” (funcţionând până în 1970).

În 1992, s-a înfiinţat Ansamblul folcloric Maria Tănase, continuând tradiţia formaţiei populare din subordinea Filarmonicii. Corul Filarmonicii, condus de Al. Racu, s-a impus prin concerte pe diverse scene din ţară şi din străinătate. În 1972 s-a inaugurat secţia de operetă a Filarmonicii Oltenia cu opereta Sânge vienez de J. Strauss, transformându-se, ulterior, într-o instituţie de sine stătătoare. Filarmonica Oltenia a dat dovadă, pe parcursul existenţei, de un înalt profesionalism. Actualul manager este lect. univ. dr. Gabriel Zamfir, cadru didactic la Universitatea din Craiova.

Informațiile au fost selectate din capitolul „Instituțiile culturale și viața spirituală”  (Tudor Nedelcea) din lucrarea monografică „Orașul Craiova. Craiova City”, publicată anul precedent la editurile Beladi-Sitech, sub coordonarea universitarilor Dumitru și Cristina Otovescu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*