Cunoaște Craiova prin instituțiile sale (7): Casa Universitarilor

Cunoscută drept Casa Romanescu, aceasta casă este atestată din anul 1833 şi aparţine familiei boiereşti, veche de cinci secole, renumită prin celebrul primar N. Romanescu. Versiunea definitivă a clădirii patrimoniale, din 1903, aparţine arhitectului Ion D. Berindei (1871-1928). Pictura interioară a fost realizată de Francisk Tribolsky, iar plafoanele sunt realizate din stuc pictat, decorate cu blazoane, cu motive geometrice şi vegetale, chenare aurii şi argintii, cu şeminee deosebite. Ultima restaurare a fost realizată între 1997-2000.

A fost o adevărată galerie de artă, având colecţie de pictură, grafică, sculptură, porţelanuri şi ceramică,  bronzuri, obiecte din metal, ţesături, mobilier de sorginte apuseană, bibliotecă cu cărţi în limbile română, franceză, latină, greacă şi engleză. Din holul de onoare se trecea în Salonul de audiţii „M. Eminescu”, apoi în saloanele oriental, grena, albastru, verde, Salonul de recepţie „N. Romanescu”.

Monument de artă, cu amfitrioni culţi, Casa Romanescu a fost vizitată de mari personalităţi: C.A. Rosetti, Al. Macedonski, Alexandru şi Aristia Aman, N. Iorga, G. Enescu, Barbu Ştefănescu, I.I. Brătianu, Take Ionescu, Elena Văcărescu, Grigore Gabrielescu, Regina Elisabeta (Carmen Sylva) etc.

În zilele noastre, aceasta funcţionează drept Casă a universitarilor craioveni. După renovare și restaurare, și-a început activitatea în încăperi cu denumiri schimbate, purtând numele unor personalități de marcă, precum: Grigore C. Moisil, Alexandru Piru, C.S. Nicolaescu-Plopşor, N. Iorga, A.I. Cuza, Hillary Clinton.

Casa Romanescu este un preţios dar pentru craioveni, oferit de cel mai glorios primar al său, și care în mod sistematic găzduiește evenimente științifice, artistice, reuniuni colegiale și manifestări de înaltă ținută academică.

Informațiile au fost selectate din capitolul „Instituțiile culturale și viața spirituală”  (Tudor Nedelcea) din lucrarea monografică „Orașul Craiova. Craiova City”, publicată anul precedent la editurile Beladi-Sitech, sub coordonarea universitarilor Dumitru și Cristina Otovescu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*