Decimarea elitei medicale din România

Prof.univ.dr. Irinei Popescu, prof.univ.dr. Șerban Brădișteanu, prof.univ.dr. Ioan Lascăr, prof. univ. dr. Mihai Lucan, prof.univ.dr. Mircea Beuran, prof.univ.dr. Gheorghe Burnei – iată numele unor chirurgi celebri în România, creatori ai unor școli de transplant care salvează anual mii de români.

De o parte din ei ați auzit. Poate aveți vreo rudă care a fost tratată de unul din aceștia. Poate că n-ați auzit de performanțele lor profesionale, dar în mod sigur ați auzit despre problemele pe care aceștia, o parte dintre ei, le au cu DNA și alte instituții de forță.

România are o școală de chirurgie care s-a dezvoltat greu, încă din timpurile comunismului, numele profesorului Dan Setlacec sau cel al profesorului Eugen Proca fiind de referință în acest domeniu. Dar, de-a lungul timpului, cu ajutorul și tenacitatea unor vârfuri în domeniu, medicina românească a reușit să devină un centru de referință în domeniul transplantului. Irinei Popescu este “părintele” transplantului hepatic în România, Mihai Lucan a efectuat primul transplant renal, Mihai Beuran a condus la Spitalul de Urgență Floreasca echipa de medici care a realizat primul transplant de cord efectuat în România, iar exemplele pot continua.

Ficat, pancreas, rinichi, piele, mână, inimă, orice organ poate fi recoltat și transplantat. Iar România (încă) are medici capabili să facă asemenea operații. Pe o parte din ei i-am menționat. Sunt mulți alții care îi urmează, care vor să facă în țară ceea ce se poate face în vestul Europei. Numai că de ceva vreme asistăm la o campanie cel puțin ciudată!

Asistăm zilnic la un asalt media asupra lumii medicale. Presa se întrece în a furniza consumatorului de știri dovezi de neglijență, imprudență, incompetență ale vârfurilor medicale din întreaga țară. Afirmațiile, neprobate încă, ce constituie obiectul unui anchete penale, invadează spațiul public și sunt “vândute” publicului larg ca adevăruri cu valoare incontestabilă. 

Ne întrebăm cum va mai avea pe viitor justificare socială vânătoarea judiciară a unui medic român care ar fi primit 3000 euro pentru un transplant – cazul Lucan -, de exemplu, dacă von ajunge să fim obligați să plătim la Viena  100.000 euro pentru o operație?!?

Prin urmare, principalele victime ale cruciadei justiíare îndreptate împotriva corifeilor școlii românești de chirurgie vor fi tocmai pacienții români, obligați să plătească în străinătate sme de zeci de ori mai mari pentru aceleași intervenții medicale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*