Detalii fascinante despre încălzirea locuințelor în Japonia. Din gândurile unui tânăr imigrant român (XXIII)

Țara Soarelui Răsare nu este o țară ocolită de iarnă. Japonezii care nu locuiesc în insula Hokkaido nu prea pot vorbi despre o „iarnă grea”, deoarece temperaturile rar scad sub zero grade, iar zăpada se așterne subțire, o dată sau de două ori pe an. Iarna însă este cea mai vie mărturie a modestiei japonezilor.

1.500 de cutremure lovesc insulele Japoniei în fiecare an, motiv pentru care casele japonezilor sunt construite din materiale foarte ușoare, pentru flexibilitate și șanse mai mari de supraviețuire a celor prinși în ele în caz de prabușire. Acesta este unul dintre motivele pentru care japonezii nu consideră construcțiile ca fiind o investiție pe termen lung, ci mai degrabă un bun durabil. Sistemul centralizat de încălzire este aproape inexistent în Japonia, exceptând Hokkaido, unde statul a implementat un astfel de sistem în anii ’80. Japonezii consideră că încălzirea centrală este ineficientă dacă pereții nu sunt bine izolați termic, apreciază costurile inițiale ca fiind foarte mari, iar timpul de așteptare pentru a simți căldura de la calorifere este prea lung. Opțiunile japonezilor sunt în principal: aerul condițonat sau soba cu kerosen.

Aerul condiționat reduce rezistența imunologică a mucoasei și poate cauza alte afecțiuni din sfera ORL, datorită bacteriilor și fungilor ce se acumulează în aparat. Studii epidemiologice arată că aparatele care ard kerosen generează cantități considerabile de particule fine, monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf, formaldehidă și hidrocarburi aromatice policiclice – compuși care pot provoca o serie de efecte adverse asupra sănătății, cancerul și chiar moartea. Studii științifice dedicate uzului lămpilor cu kerosen în țări sărace au găsit corelații semnificative cu boli precum dermatita, pnemumonia infantilă și tuberculoza. La aceste riscuri se adaugă și riscul ridicat de incendiu sau explozie. Apare întrebarea de ce Japonia, a 5-a țară în lume după clasamentul performanțelor globale, prezintă același interes în sursele de încălzire cu kerosen ca și țările sărace.

Răspunsul, indiferent de cum ar fi formulat, este evident legat de modestie. Japonezii se mulțumesc cu un nivel de confort pe care mulți străini îl percep ca pe un calvar. Densitatea populației din Japonia fiind foarte mare, spațiile în care locuiesc japonezii sunt foarte mici iar pereții foarte subțiri. Încălzirea este locală, doar într-o singură cameră, sau deloc. Mulți japonezi poartă în casă chanchanko (o haină mare umplută cu lână sau pene) sau se adună în jurul unui kotatsu (o masă joasă prevăzută cu un sistem de încălzire pe dedesubt și acoperită cu o patură) pentru a își încălzi picioarele cat timp mănâncă sau privesc la televizor. Cei înstăriți caută să cumpere o sobă cu kerosen cu un design atractiv, precum cel din imagine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*