Dezbaterea Vioricăi Dăncilă cu jurnaliştii. Ce întrebări are pentru Klaus Iohannis

Viorica Dăncilă îşi organizează propria dezbatere, marţi, începând cu ora 18:00 la Parlament. La acest eveniment, Viorica Dăncilă şi PSD îi „invită pe reprezentanţii mass-media la un dialog deschis”. O oră mai târziu, la ora 19:00 va avea loc dezbaterea lui Klaus Iohannis cu jurnalişti, politologi şi alţi formatori de opinie, anunţată încă de săptămâna trecută.

Întrebări pentru Klaus Iohannis:

“Cred că românii pot face acest bilanț al realizărilor fiecăruia dintre noi. Chiar dacă Iohannis nu dorește o dezbatere, aș vrea ca prin intermediul presei să răspundă la o serie de întrebări. Una din ele se referă la activitatea lui Klaus Iohannis. Am să întreb: de ce nu ați făcut nimic în cei 5 ani de mandat? Singura preocupare a dvs a fost bifarea unui noi mandat.

Au trecut 5 ani, nu ați renunțat la imunitatea prezidențială, nu ați făcut referendum. Eu nu am nevoie de imunitate. Problemele cu justiția vă sperie.

O altă întrebare e legată de intrarea României în Schengen. La summit-ul de la Sibiu ați promis că România va intra în Schengen. Vă asumați acest eșec? Dvs. ne-ați reprezentat în Consiliul European, șitiți că este o decizile politică și puteați vorbi cu șefii statelor care se opun intrării în Schengen.

O altă întrebare este legată de declaraţiile pe care le-a făcut Klaus Iohannis. A declarat că i-ar reeduca pe pesedişti dar ei trebuie mai întâi educaţi, jignind astfel milioane de votanţi. Nu ştiu dacă înţelegeţi domnule preşedinte că românii nu trebuie separaţi în funcţie de opinie. Nu sunt de acord să-i jigniţi nici pe cei din PNL, nici pe cei din USR, nici pe cei din Pro România. Preşedintele României trebuie să fie preşedintele tuturor românilor.

Credeţi că aceasta este atitudinea unui preşedinte? Am văzut un discurs extremist, anti-european, a zis că PSD trebuie să dispară, primarii PSD trebui să dispară, dar atunci cum explicaţi protocolul semnat cu Adrian Năstase, tot cu PSD. Cum explicaţi faptul că în 2009 aţi vrut să fiţi premier din partea PSD. Să înţelegem că ce vă avantajează susţineţi, că avantajul personal e mai important decât cel naţional?

Contează doar cine vă oferă mai mult confort sau susţinere în statul român. Sper ca în această seară Klaus Iohannis să răspundă la aceste întrebări. Nu vreau să-l obosesc pentru că ştiu că dânsul oboseşte foarte repede şi nu e dispus la efort. Domnule preşedinte, nu ne-aţi lămurit nici până astăzi de unde ştiu cei din apropierea dumneavoastră că trebuie să mă pregătesc pentru o dezbatere cu procurorii. Aceasta este justiţia independentă pe care o vreţi în România?

Am văzut că aţi intervenit brutal în justiţia din România – când aţi cerut schimbarea şefului DIICOT, când aţi susţinut desfiinţarea SS. Aceasta este justiţie independentă? Eu ştiu că abordarea unui preşedinte care ţine la statutul de stat membru UE trebuie să fie pentru o justiţie independentă, pentru statul de drept dar şi pentru garantarea liberătţilor şi drepturilor cetăţenilor. Ce aţi făcut când aţi văzut că în România au fost abuzuri, poate ne răspundeţi acum, pentru că nu am văzut nimic în spaţiul public din aceste lucruri care îi interesează pe români.

Cred că în ultimele zile Klaus Iohannis ar trebui să dea dovadă de respect, să nu dea dovadă de laşitate şi să venim în faţa românilor aşa cum suntem şi să decidă românii care dintre noi merită să ocupe această funcţie, care dintre noi merită votul lor pentru că această fugă a dumneavoastră de a veni în faţa propriului popor arată că aveţi multe lucruri de ascuns. Arată că m-aţi denigrat atâta timp, dar că vă e frică de această confruntare. Haideţi, daţi dovadă de curaj, fiţi un om de stat şi haideţi să avem această dezbatere în faţa tuturor românilor şi la care să fie prezentă toată presa nu să selectăm pe unul sau pe altul.”

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*