Din 1969 … în 2019: Întâlnire jubiliară la Colegiul Național „Elena Cuza”

Revedere emoționantă sâmbătă, 18 mai 2019, la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova. Promoția din 1969 a acestei instituții de învățământ, pe atunci „Liceul nr. 3”, s-a reîntâlnit după cinci decenii. Un arc peste timp al unei generații frumoase, numeroase, cuprinzând absolvenți ai celor nouă clase terminale. Circa 20 de foști colegi s-au revăzut după o viață de muncă și au depănat amintiri din anii de liceu. 

1969: absolvenții clasei a XII-a I și o parte din cadrele didactice. De aici au pornit talente, gânduri și aspirații care au clădit destine profesionale, unele fiind veritabile modele de reușită socială.

Din cele nouă clase au pornit la drum elevi care au devenit specialiști de referință: profesori, economiști, medici, ingineri, juriști, actori, fotbaliști de Divizia A ș.a.

Printre aceștia se numără universitarii Dumitru Otovescu și Mihai Milca, ambii absolvenți ai Facultății de Filosofie, Specializarea Sociologie a Universității din București, premiați de Academia Română cu premiul “Dimitrie Gusti” pentru lucrările publicate.

De numele prof.univ.dr. Dumitru Otovescu se leagă întemeierea instituțională a învățământului sociologic superior craiovean. Urmare a demersurilor sale, din 1995 a început să funcționeze programul de licență Filosofie-Sociologie și din 2005 licență Sociologie; trei programe de masterat în Sociologie și din 2009 Școala Doctorală de Sociologie (al cărei director a fost între anii 2009 și 2012). Profesorul Mihai Milca a fost conferențiar universitar doctor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și sociolog în cadrul CURS București. A publicat lucrări de referință din domeniul sociologiei politicii, dintre care amintim “Geneza teoriei elitelor. Provocarea neomachiavellienilor”. A fost director al Bibliotecii Române din Roma.

Un alt elev cu un parcurs profesional remarcabil a fost Marian Bondrea, un jucător notoriu în Divizia A și un antrenor de faimă în fotbalul românesc de elită. Și-a început cariera de jucător la Electroputere, în liga secundă. A îmbrăcat tricoul Universităţii Craiova în trei meciuri oficiale (1972), apoi a revenit la Electroputere. După un perilpu la Şoimii Sibiu s-a întors la gruparea craioveană de ligă secundă unde şi-a încheiat cariera în 1978. A adus Cupa României la Craiova în urmă cu 25 de ani. A îmbrățișat apoi cariera universitară, fiind conf.univ.dr. la Universitatea Spiru Haret din București.

La întâlnire au participat și Liana Andreescu, renumită scriitoare și fost înalt funcționar public în Ministerul Culturii; Marian Canale, profesor și fost director al Colegiului Energetic din Craiova; Mircea Popescu, membru al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a Municipiului Craiova; Marcel Nicolae, participant la procesul revoluționar din Craiova și om de afaceri de succes; Florentina Popescu, fost medic internist la Spitalul Municipal din Drobeta-Turnu Severin; Cornel Sandu, director la o întreprindere de cabluri din București; Ion Ciocea, ofițier de poliție și fost șef al Serviciului de Circulație din cadrul Poliției Municipiului Craiova ș.a.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*