Din exportator net, România devine dependentă de importurile de energie

Un viitor întunecat e după colț – energia se va scumpi din cauza creșterii dependenței României de import. Din exportator net, România devine importator. Este efectul lipsei de investiții, iar un rol îl are statul, jucator principal în zona de productie prin companiile deținute.

România este condamnată să devină importator net de energie, de unde, în mod tradițional, exporta serios, mai ales în Ungaria. Pe măsură ce se vor închide centralele noastre, electricitatea se va scumpi rapid, situație ce se va menține cel puțin până la nivelul anului 2030, arată ultimele studii din domeniu citate de Digi24.

Prețul certificatelor de emisii a crescut, ceea ce afectează prețul energiei produse pe bază de cărbune, fapt ce ridică prețul energiei electrice în toată piața.

De exemplu, Complexul Energetic Oltenia, compania cea mai afectată de creşterea preţurilor la certificatele de emisii, a plătit în 2018 aproape un miliard și jumătate de lei pentru aceste certificate. Specialiștii au avertizat de mai multe ori că din cauza preţurilor mari la energie electrică, care vor deveni şi mai mari din cauza viitoarelor scheme de sprijin, industria devine necompetitivă. Un astfel de ritm de creștere ar putea scoate în afara pieței capacităţi românești.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*