EDITORIAL.. Breaking News

Radu Tudorică

„Nu-i adevărat ce-i adevărat ci e adevărat ce cred oamenii că-i adevărat” spunea un mare sociolog.

Media, nu doar cea românească, ne întărește această convingere aproape în fiecare zi, că adevărurile se fac și se desfac sub ochii noștri, „pe viu” în „breaking news”. Auzim cum un anume X este reținut în arestul poliției, fiind suspect de o faptă antisocială. „Organele” livrează, mai pe față sau „pe surse” presei această informație sub pretextul că ea aduce opiniei publice un fel de adevăr, o nevoie de a-și arăta fața transparentă și deschiderea către societatea civilă. Televiziuni și gazetari, se îmbulzesc imediat să ia interviu vecinilor, colegilor de muncă, rudelor lui X într-o foame nestăpânită de a vâna senzaționalul și o nevoie aproape patologică de a atrage audiență. Cu cât declarațiile vecinilor sunt mai radicale, cu cât respectiva faptă pare mai atroce, cu atât mai vandabil e subiectul. Relatările de la fața locului, jocul de cuvinte și imagini ale gazetarului au menirea de a atinge corzile sensibile ale audienței.

O prietenă jurnalist, cu foarte mulți ani de experiență, vreo 30 la număr, relata cu vădită surprindere, crezând că până atunci le văzuse pe toate, despre cazul acelei educatoare din Bosanci, județul Suceava care a fost reținută 24 de ore de către procurori fiind suspectă că ar fi făcut lucruri îngrozitoare unor fetițe pe care ar fi avut datoria să le educe. Știrea a fost difuzată pe mai toate canalele media.

Unele voci au rămas la știrea transmisă de anchetatori, anume că o cetățeană educatoare este reținută ca suspectă de comiterea unor lucruri de neimaginat. Incriminarea vine din declarația unui alt cetățean care i-a incendiat automobilul, faptă pe care el o justifică ca o răzbunare a fiicelor care ar fi fost molestate de proprietara mașinii. Organele de ordine i-au reținut pe amândoi, atât pe incendiator cât și pe suspecta de fapte cumplite iar ancheta va stabili adevărul. Până la stabilirea vinovăției, suspecții beneficiază de prezumția de nevinovăție. Sperăm să fie adevărul adevărat, nu al presei, nici al vecinilor și nici al invitaților din studioul apocaliptic, marcat cu „breaking news” negru pe fond galben ca la alertele de Tsunami, pentru că în viața de zi cu zi, există adevărul tău, adevărul meu și adevărul.

După ce se va fi dus în uitare știrea senzațională, nu rămâne decât amarul și jale, indiferent cum se va înclina balanța adevărului de mai sus. Dacă se adeverește că e real și susținut de probele evidente că cetățeana respectivă cu ocupația de educator a făcut acel inimaginabil lucru, ne rămâne gustul amar că educația în țara asta s-a hotărât să se întoarcă în secolele trecute. E deja o percepție unanimă că sistemul e frate cu haosul dar asta ne va întări și mai mult aceste credințe. Tot din acest unghi al privirii, incendiatorul va semnifica că e de partea dreptății iar fapta lui justificată de nevoia de a-și face dreptate singur în condițiile în care „oamenii acestui teritoriu numit România, „mor cu adevărul în brațe” pe scările tribunalelor. Când ne vom duce copiii la grădinițe și școli, noi, cei care am urmărit dezbaterile și am citit articolele, ne vom întreba, încercând să citim expresia feței viitoarei educatoare, dacă nu cumva e și ea „una din aia”. Jale!

Dacă faptele nu se confirmă, noi vom dormi liniștiți până la alt „breaking news” dar pe educatoarea aceea o va apuca amarul și jalea când se va ști nevinovată. Vecinii o vor ocoli, colegii și superiorii o vor eticheta și va fi „suspecta de serviciu”. Contagiunea aceasta va înnegri totul în jurul ei și îi va afecta întreaga existență de acum înainte. În țările cu apă caldă, acestor persoane li se acordă asistență psihologică și sunt ajutate să depășească evenimentele traumatice. La noi o așteaptă un rug veșnic aprins, simbolic, evident dar care o va mistui ireparabil.

La ieșirea pe ușa Parchetului va avea în mână adevărul ei dar care va fi umbrit de adevărul nostru, al celor care am citit ziarele și am văzut emisiunile.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*