EDITORIAL Mariana Pădureanu: De ce liderii ar trebui să evite capcana ego-ului.

Cui nu i-ar plăcea să primească un compliment extraordinar pentru ceea ce face și să-i mângâie ego-ul? Poate este în natura noastră să ne placă sau să evităm să nu ne placă. Este, de asemenea, ușor pentru noi să ne concentrăm asupra propriului interes de sine în ceea ce privește succesul, profiturile sau câștigurile mai mari care ne-ar putea păstra ego-ul. Cu toate acestea, ceea ce mulți lideri – din sectorul privat și public, deopotrivă – nu își dau seama este că același ego îi poate face ineficienți sau mai răi, îi poate îngreuna.

De fapt, dacă vrei să fii un lider eficient, trebuie să dai drumul ego-ului tău. A fi lider nu înseamnă despre tine; este vorba despre oamenii pe care îi îndrumi ca lider.

Acest lucru sună ca o simplă propunere. Cu toate acestea, este mai ușor de spus, decât de făcut. Priviți toate cazurile de corupție sau abuz de putere din istoria noastră. Acest tipar se întâmplă și în guvern, când politicienii devin mai interesați de a fi realesi decât de a face ceea ce trebuie sau de a fi curajoși din punct de vedere moral.

Dincolo de exemplele neobișnuite ego-ul unuia poate ajunge la modul în care liderii sunt eficienți în situații cu care se confruntă în fiecare zi. Liderii conduși de Ego nu reușesc să înțeleagă că:

■ Nu este important ca ideea lor să fie cea mai bună idee din sală sau dacă este aleasă în timpul unei întâlniri. De fapt, ideea ta ar putea să nu fie cea mai bună. Este în interesul tau să soliciti toate ideile posibile și să alegi cea mai bună idee din grup.

■ Liderii eficienți nu solicită credit pentru succese și nu dau vina pe alții pentru eșecuri. Este atât de ușor să le faci pe ambele, dar a doua este cea mai rea dintre cele două.

Conducând fără ego

Cum pot liderii să evite comportamentele conduse de ego?

Primul pas este creșterea conștientizării de sine. Creierul nostru reptilian și limbic, care sunt cele mai vechi părți ale creierului nostru, sunt proiectate pentru supraviețuire și auto-protecție. Strămoșii noștri trebuiau să fie egoiști și să se auto-protejeze pentru a supraviețui în condiții dure de mediu. Părțile creierului nostru care ne ajută să supraviețuim și să susținem rasa umană, de asemenea, ne fac mai competitivi și mai egoisti (contribuind la construirea ego-ului nostru). Problema cheie este că aceste părți ale creierului nostru tind să funcționeze automat. Când suntem în pericol, el ne ajută să supraviețuim, deoarece putem reacționa rapid și fără ezitare. Așadar, singura modalitate prin care putem evita acest răspuns automat este ca noi să recunoaștem tendințele noastre și să le contracaram.

Al doilea este mentalitatea de ajutor. Aici evită cu atenție cuvântul „a servi”. Conceptul de sef servil a fost folosit ceva vreme și este un concept minunat, dar, din păcate, cuvantul “servi” derivă din latină si înseamnă sclavie. Poate că aversiunea noastră față de noțiunea de lideri slujitori provine de la oroginea cuvantului și credința că liderii trebuie să conducă, nu sa serveasca. Cred că nu avem într-adevăr nevoie de un cuvânt suplimentar în fața conducerii, dacă această noțiune de mentalitate de ajutor este încorporată în leadership. Sper să ajungem într-o zi în care atunci cand cineva spune leadership, sa regasim o persoana cu adevarate calitati si capabil pentru dezvoltare si intelegere. Cu alte cuvinte, liderii vor fi etici, transformaționali si autentici.

În al treilea rând, creșteți empatia și grija. Este greu să fii egoist sau narcisist dacă cultivi constant empatie și grijă. Cum te poți gândi la bunăstarea ta când știi că alții ar putea suferi de acțiunile tale sau de modul organizarii tale? Dacă depasesti preocuparea doar de a te îngriji de tine, si te îngrijești si de ceilalți, atunci poți pune interesele altor persoane înaintea ta.

Al patrulea și ultimul este un scop mai mare. În loc să urmărești un obiectiv care să iti fie doar tie folositor sau concentrat doar pe câțiva, dacă te concentrezi pe realizarea unor actiuni care sunt in beneficiul comun  sau in beneficiul mai mult angajati, ești mai probabil să eviți capcana ego-ului. Cu alte cuvinte să nu se gândească la propriul său profit, întrucât îi încurajează și pe oamenii săi să se întrebe la fel de ei înșiși – cum pot să profit eu?

Totodata se face o distincție între lideri finiți și lideri infiniti. Liderii finiti au tendința de a fi mai concentrați pe câștigul egoist pe termen scurt, în timp ce liderii infiniti se concentrează pe binele comun pe termen lung.

Dacă puneți în practică aceste patru idei, veți reduce la minimum riscul ca ego-ul dvs. să intre în calea eficienței dumneavoastra ca lider.

De multe ori cautam raspunsul la intrebarea: Cum pot fi liderii mai etici? Multe școli de afaceri oferă cursuri de etică și îi fac pe studenți să ia cursurile în speranța că vor deveni oarecum mai etici. Nu sunt sigura că funcționează. Dacă creăm lideri care nu sunt egoisti și narcisisti, dar, în schimb, carora le pasă de oamenii cu care lucrează și slujesc, atunci vom avea lideri mai etici. Poate asta ar trebui să-i învățăm pe elevii noștri – să devină mai empatici și mai grijulii! „Nevoile multora depășesc nevoile unuia sau ale câtorva.” Dacă fiecare lider urmează o astfel de cale, mă îndoiesc că vom avea multi lideri neetici în viitor.

Ego-ul nu are loc în conducere. Când intri pe tărâmul conducerii, trebuie să îți verifici ego-ul la poartă. „Un lider este cel mai bun atunci când oamenii abia știu că există, când munca lui este terminată, scopul său îndeplinit, vor spune: am făcut-o noi insine”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*