EDITORIAL. Shhaideh sau guvernarea. Despre “cumpenele” Partidului Social Democrat.

„PSD a trecut astăzi printr-o cumpănă foarte mare, care poate aduce instabilitate și în țară”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, după ședința Comitetului Executiv al PSD.

         În urmă cu aproape un an, pe fondul falimentului tehnocrat și impotenței intelectuale a partidelor “prezidențiale”, PSD obținea un scor istoric. Scriam atunci despre potențialul uriaș al acestui partid, dar și despre responsabilitatea colosală. Căci, dacă ceva este variabil, acel ceva este capitalul de încredere. Punerea în aplicare a mult-promisului “program de guvernare”, și aceasta tărăgănată și aruncată în derizoriu de nenumărate ori, a fost dublată de trei crize majore:

  1. criza declanșată de OUG 13,

  2. moțiunea de cenzură îndreptată împotriva guvernului Grindeanu,

  3. conflictul Dragnea-Tudose.

         Deși au invocat forțe alogene, poliții politice și ingerințe prezidențiale pentru a justifica cele trei “cumpene”, comunicatorii PSD, în frunte cu președintele partidului, au oscilat, la nivel discursiv, între inocența pacificatoare și mediocritatea exprimării, încălcându-se, rând pe rând, cele mai importante principii ale comunicării politice. Să fie de vină proasta consultanță? Sau vreun instict sinucigaș? Greu de spus. Cert este faptul că decăderea Partidului Social Democrat la nivelul percepției publice, operaționalizată prin sondajele de ultim moment, reprezintă rezultanta a trei categorii de factori:

  • incoerența guvernamentală în ceea ce privește punerea în aplicare a “programului de guvernare”. Lăsând la o parte adaptarea din mers a “programului”, dar și lansarea în spațiul public a unor propuneri de-a dreptul halucinante, lipsite de orice minim studiu de impact și sustenabilitate, și trecerea acestora la “discutate și uitate”, Partidul Social Democrat nu a fost capabil să se ridice deasupra mult hulitului guvern tehnocrat în niciunul dintre domeniile fundamentale. Să vorbim despre legile justiției? Despre vaccinuri? Despre “manualul unic”?  Despre situația IMM-urilor?

  • instabilitatea guvernamentală. PSD acuza guvernul Cioloș de instabilitate și impredictibilitate pentru schimbarea câtorva miniștri, lipsa oricărei coordonări interministeriale, lansarea în spațiul public a unor proiecte aberante. Cele două guverne PSD care s-au succedat în acest an au reușit “performanța” de a depăși guvernul tehnocrat în toate acuzele aduse fostului executiv.

  • proasta gestionare a imaginii și comunicării publice, impregnată de multe ori de raționamente ilogice, excese de afectivitate, mimarea inocenței, efortul caraghios de a “cosmetiza” realitatea, apelul constant la teoria conspirației, argumentul autorității, sincope comunicaționale etc.

         Dacă ne raportăm la ultimele două crize, nu pot să nu remarc în rândul analiștilor tendința accentuării similarităților existente între Grindeanu și Tudose. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Deși, cel puțin aparent, ambii pot fi priviți ca “dizidenți” ai Partidului, cei doi se diferențiază atât la nivel de imagine (Tudose e om “din popor”, spune lucrurilor pe nume, este apropiat de electoratul PSD), cât și la nivel strategic (Tudose nu se agață de scaun și nu încearcă prin toate mijloacele preluarea puterii în interiorul partidului).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*