EDITORIAL. Verde la școală?

În urma ultimelor măsuri adoptate de decidenții politici, este cert că școala va începe „față în față”, cel puțin de pe data de 14 septembrie până pe 1 octombrie, însă atât părinții, cât și copiii sunt sceptici în ceea ce privește începerea anului școlar în acest format.

În urma unui microsandaj, realizat la data de 11.09.2020 asupra a 30 de părinți, a rezultat că părerile sunt divizate în două categorii, care au, totuși, un numitor comun, și anume: tuturor le este greu să treacă cu vederea lipsa informării, aceasta constituind una dintre erorile de abordare a actualei pandemii. Aceștia consideră că paradigma relației dintre cetățean și stat necesită o schimbare, în ideea că statul trebuie să ofere cetățenilor siguranță și transparență, iar unul dintre părinți  aduce ca argument următorul enunț: „Nu pot fi sigură de nimic din ceea ce se întâmplă, nu știu dacă este ceva adevărat, din simplul motiv că atunci când se declarau 7 cazuri pe zi, absolut tot a fost pus în standby, iar acum, când se declară peste 1000 de cazuri pe zi, se încearcă a se reveni totul la normal.”

În ceea ce privește cele două clasificări, se disting următoarele: peste 60% dintre părinții chestionați vor ca școlile să continue în mediul online, deoarece consideră că sănătatea copiilor nu este în mâini sigure, iar ceilalți aproximativ 40% susțin începerea școlii față în față.

Categoria care este pro învățământului „online” aduce o serie de argumente bine fundamentate, precum:

  • În multe unități de învătământ nu se poate asigura distanțarea obligatorie, în contextul unor săli de clasă prea mici, prin raportare la efectivele de elevi;
  • Copiii de până în 10 ani nu vor putea respecta cu strictețe măsurile de siguranță;
  • Dacă activitatea didactică începe în felul acesta, inevitabil numărul infectărilor va crește, ceea ce va conduce la continuarea activității în mediul online și va produce haos în rândul elevilor.

Categoria care este pro prezenței „față în față”, vine, de asemenea, cu motive întemeiate:

  • Dreptul la educație este unul ereditar, așadar, elevii trebuie să beneficieze de acesta într-un mod corect;
  • Copii au nevoie de menținerea unei rutine, de un program fix, pe care să îl urmeze;
  • Aceștia atrag atenția și asupra tendințelor de contestare a culturii și a sistemului clasic de învățământ. Acest fapt duce în mod inevitabil la autodistrugerea civilizației înseși, pentru că progresul în materie de civilizație, care nu este însoțit și de o evoluție culturală şi educaţională corespunzătoare, echivalează cu a merge, cu viteză din ce în ce mai mare și cu mijloace din ce în ce mai perfecționate, spre nicăieri.

În ceea ce îi privește pe studenți, cursurile vor începe exclusiv online în majoritatea facultăților, iar o decizie certă va fi publicată în urma ședințelor desfășurate la nivelul senatului fiecărei universități, pe data de 15 septembrie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*