“Eu cu cine votez?” Cine sunt principalii prezidențiabili și ce ne propun

Klaus Iohannis este șeful statului din 2014 și candidează pentru al doilea mandat, din partea PNL. Născut la Sibiu, are 60 de ani și a absolvit Facultatea de Fizică de la Cluj. A fost profesor de fizică, iar apoi inspector școlar. Vreme de 14 ani, între 2000 și 2014, a fost primar al municipiului Sibiu. Sondajele îl dau favorit. Dacă va obține un nou mandat, promite să lupte pentru “o Românie normală” și să consolideze traseul pro-occidental al României.
Viorica Dăncilă este candidatul PSD la funcția de președinte al României. A ajuns la conducerea Guvernul României în ianuarie 2018, iar din luna mai a acestui an a preluat conducerea PSD. Născută la Roșiorii de Vede, are 55 de ani, este absloventă a Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești și a fost inginer și profesor de tehnologie. A fost europarlamentar PSD între 2009 și 2018. Viorica Dăncilă a afirmat la depunerea dosarului de candidat cu cele 1,4 milioane de semnături, că a demonstrat că poate conduce un Guvern şi că ar fi primul preşedinte care a fost şi premier. Majoritatea sondajelor o clasează pe a doua poziție în preferințele electorale. Platforma sa pentru prezidențiale promite lupta pentru bunăstarea fiecărui cetățean și pentru un nou mod de a exercitare a mandatului de președinte, care vreme de 10 ani s-a aflat în conflict cu guvernul, reprezentând doar o parte din societate.
Dan Barna, propus de alianța USR – PLUS pentru funcția de președinte, este pe poziția a treia a buletinului de vot. Deputat și președinte al Uniunii Salvați România, s-a născut în urmă cu 44 de ani la Sibiu și este jurist de profesie. În 2016 a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în guvernul Cioloș. Sondajele îl plasează pe pozițiile 3/4, concurând cu candidatul Mircea Diaconu. În timpul campaniei electorale, a fost suspectat de presupuse fraude cu fonduri europene, fapt care i-a scăzut semnificativ din popularitate (procentual, candidatul Dan Barna se află mult sub scorul de încredere al alianței USR-PLUS, care îl susține). Promite întărirea eforturilor pentru consolidarea “luptei anticorupție” în România și un mod transparent și onest de exercitare a mandatului.
Este actor, are 69 de ani și a intrat în politică în 2008, când a fost ales senator pe listele PNL. În 2012 a fost pentru câteva luni ministru al Culturii în cabinetul condus de Victor Ponta. În ultimii cinci ani a fost europarlamentar independent. Acum este susținut de Pro România și de ALDE. Ocupă pozițiile 3/4 în sondaje. Actorul Mircea Diaconu a invocat lupta cu statul paralel ca mesaj de campanie electorală. Acesta spune despre Traian Băsescu și Klaus Iohannis că au avut interesul să mențină această stare de fapt și se declară omul care poate face schimbarea.
Pe poziția a doua a buletinului de vot găsim un fost ambasador în Danemarca și Islanda. Theodor Paleologu, 46 de ani, a renunțat la diplomație pentru a intra în politică în 2008. A fost ales deputat de București (PDL/PMP) și a deținut postul de ministru al Culturii timp de un an. A studiat Filosofia la Sorbona și are un doctorat în științe politice la Universitatea Ludwig Maximilian din München. Este susținut de PMP. Ocupă poziția 5 în sondaje. A fost criticat din cauza asocierii cu fostul președinte Traian Băsescu. În calitate de președinte, susține că va lupta pentru o Românie educată și pentru promovarea valorilor culturale.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*